“Kanikosen”, de Go Fujio (Ed. Gallo Nero) a Le Monde Diplomatique

“Kanikosen” adapta la novel·la homònima de Takiji Kobayashi, considerat el gran escriptor proletari japonès. Però a més, Go Fujio aprofita per incloure un petit homenatge al propi escriptor, el qual com a conseqüència de la publicació d’aquell llibre va ser torturat fins a la mort pel règim feixista japonès el 1933.

L’obra ha estat comparada, amb encert, amb el film de Sergei Eisenstein “El cuirassat Potemkin”, tant a nivell de contingut com d’intenció política i fins i tot d’escenari. No obstant això, en aquesta ocasió els protagonistes són la tripulació d’un vaixell de producció de conserves, que s’aixecaran contra el tracte cruel i l’explotació a què són sotmesos en el marc del conflicte de les illes Kurils.

Pel que fa a la novel·la gràfica en si, cal destacar que està realitzada amb un ofici tan admirable com típic del còmic japonès. La lectura flueix en tot moment i el drama es desenvolupa mentre la tensió va en augment. La intenció revolucionària queda clara des del primer moment, i hom no pot sinó identificar-se amb aquells que pateixen un capitalisme disfressat de patriotisme que en essència no ha canviat res des de llavors.

En suma, es tracta d’una lectura molt recomanable, però no només per l’emoció que transmet, sinó també pels ensenyaments que podem extreure. Per exemple, aquesta reflexió: “No hauríem d’haver triat representants. Va ser com mostrar el nostre punt feble. Hauríem d’haver format una pinya”.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *