Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

2 de juny de 2009
4 comentaris

gNewSense 2.2, un sistema operatiu lliure com la llibertat mateixa

Fa uns mesos que vinc gastant el principal sistema operatiu GNU/Linux recomanat per la Free Software Fundation, el gNewSense 2.2. En realitat es tracta d’una versió de l’Ubuntu 8.04 LTS (és a dir, el de manteniment de llarga durada, cosa que assegura les actualitzacions) però totalment alliberat. Sí, a mi també em va sorprendre però sembla que l’Ubuntu encara gasta paquets privatius, cosa que no afavoreix la cerca de solucions de programari lliure, raó per la qual va nàixer aquest gNewSense.

gNewSense 2.2 és igual d’amistós, robust, fàcil d’intal·lar i gastar que l’Ubuntu 8.04 i sí, també està completament en català. Disposa d’un LiveCD per si voleu provar-lo sense modificar el vostre ordinador, tot i que compta amb un assistent que us permetrà instal·lar-lo en una partició sense cap problema i conservar així també el vostre sistema operatiu actual (fins i tot jo ho he aconseguit!). Altre avantatge és que per alguna raó és realment lleuger. És a dir, Ubuntu 8.04 no funciona bé al meu portàtil antic (Pentium M 1,5Ghz, amb 256Mb de RAM) però gNewSense 2.2 sí que ho fa, i fins i tot més ràpid que el Xubuntu 9.04 (la versió lleugera d’Ubuntu) i és capaç de fer anar bé l’OpenOffice.

gNewSense 2.2 Screenshots

Això sí, per la seva pròpia natura, encara té alguns inconvenients. El principal és que no detecta la meva targeta WiFi, ni la de molts altres fabricants per les quals encara només hi ha disponibles controladors privatius. Això no té volta de fulla. Altre xicotet problema és que no hi ha versió lliure per gestionar certa versió dels arxius comprimits rar. A més, gNewSense 2.2 no té Firefox sinó que ve per defecte amb l’Epiphany, el navegador de Gnome, que tampoc no està malament. De tota manera, si sou fans del Firefox podeu instal·lar un clònic indistingible i totalment lliure anomenat Icecat (així podeu agregar tots els vostres pluggins favorits). Per últim, el quart problema que he detectat és que la versió lliure del lector de Flash, anomenada Gnash (actualitzeu a 0.8.4) va bé però no del tot, cosa que pot ser un inconvenient en segons quines webs. Esperem que la versió 1 estable estiga a l’altura.

En fi, està clar que a gNewSense li queda encara un poc de camí per ser equiparable a les distribucions majoritàries, però trobe que tampoc tant. Tot i així, paga la pena gastar-lo i fer-lo créixer pel bé del programari lliure. I per què és necessari el programari lliure? Doncs per la senzilla raó que el programari determina qui pot participar a la societat digital i només el lliure (llibertat d’ús, còpia, modificació i redistribució) permet la participació de tothom, essent així garant de la llibertat, la democràcia, els drets humans i el desenvolupament a la societat digital.

Download gNewSense 2.2

  1. El tema del Wifi es complex, perquè en general els portàtils venen amb el hardware que venen y no es pot triar massa. En un ordinador d’escriptori sempre es pot intentar trobar un perifèric que dispose de controladors lliures i és més senzill.
    Així i tot, tampoc veig cap problema en fer servir controladors privatius per a Linux si aquests existeixen per part del fabricant, ja que l’esforç de fer-los és molt gran i es pot dedicar a altres tasques com millorar i completar el programari d’usuari.
    Lo del IceCat, en realitat es el Firefox però per algún motiu el nom i els logos no són lliures i per això van haver de canviar el nom, el que va ser un fet prou polèmic en el seu moment. A Debian es diu IceWeasel.

  2. Jo faig servir ubuntu LTS i intentaré durar fins a la fi d’actualitzacions, però provaré la gNewSense a veure que tal, per que crec que és de les poques 100% lliures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!