Deu punts clau sobre el cas Castor

  1. El projecte CASTOR es va autoritzar sense totes les garanties necessàries. Es van ometre estudis essencials, com el de risc sísmic, i no es van tramitar adequadament les llicències ambientals (segons ja ha indicat el Tribunal Suprem).
  2. Durant els terratrèmols provocats per la injecció de gas al magatzem CASTOR, la informació a la societat va ser molt escassa i les autoritats de protecció civil de la Generalitat van ser desateses tant per l’empresa com per l’administració central. Ningú s’ha fet càrrec d’indemnitzar pels danys causats pels terratrèmols.
  3. La majoria de documentació sobre CASTOR, en mans de l’administració central, continua sota reserva i no és coneguda ni per altres administracions ni per la societat en general.
  4. El grup ACS, responsable de l’obra, fou indemnitzat amb 1.350 M€ per renunciar a gestionar unes instal·lacions que havia construït i que no funcionaven com era d’esperar.
  5. La indemnització es va tramitar a través d’un instrument jurídic d’alt nivell (el reial decret-llei) que no era necessari d’acord amb la legislació però que servia per a impedir els recursos judicials per part dels afectats i així es garantia que ACS pogués cobrar abans que li vencessin els seus crèdits amb els bancs.
  6. La validesa d’aquest instrument encara no és definitiva. Hi ha recursos d’inconstitucionalitat (per part de la Generalitat i el Parlament) i hi ha denúncies en curs davant la Comissió Europea (per part de la Generalitat, d’organtizacions socials i d’organitzacions empresarials).
  7. La forma de pagar la indemnització consisteix a derivar-la als usuaris del gas, que incorporaran el recàrrec corresponent a les seves factures entre el 2016 i el 2046. Com que la fórmula ha exigit un crèdit bancari, els 1.350 M€ d’indemnització al grup ACS es convertiran en més de 4.500 M€ a pagar pels consumidors de gas.
  8. L’any 2014, ENAGAS, que ostenta el monopoli en la gestió del sistema gasista espanyol, va obtenir més de 400 M€ de beneficis. Tanmateix, prefereix destinar-los a pagar dividends o fer inversions a l’estranger, en comptes d’assumir responsablement el cost de la indemnització d’unes instal·lacions que vinculades al sistema que gestiona en exclusiva.
  9. Dels 4.500 M€ totals que hauran d’assumir els consumidors de gas, entre 900 i 1.300 M€ correspondran a usuaris catalans.
  10. Tant la tramitació del projecte com les actuacions accelerades després del fiasco de les proves contenen tantes anomalies que sembla que l’aparell de l’estat hagi estat al servei dels interessos d’una empresa privada en particular i no de l’interès general.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *