El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

8 de gener de 2011
Sense categoria
1 comentari

2011, Any Internacional de la Química

Després dels anys dedicats a l’astronomia (2009) i la biodiversitat (2010), li toca el torn a la química. Els científics i divulgadors tenen enguany l’oportunitat de contrarestar la mala fama que arrossega aquesta ciència fonamental amb l’ús pejoratiu d’allò químic quan, a la pràctica tot és química. Precisament, l’any no comença amb bona premsa, atesa l’alerta alimentària provocada pels pinsos contaminats amb dioxines a Alemanya. Però només cal pensar que sense els químics que treballen a les agències de seguretat alimentària mai no sabríem que hi existeix un risc, mai no s’hauria alertat a la població, ni s’hagueren retingut els aliments contaminats.
Tot és química. Nosaltres, els nostres pensaments, el món que ens envolta. Per això sobta que grans museus de la ciència (no cal dir noms: aquí gran potser entès en sentit de qualitat o també de volum) paren atenció a la física (la del cosmos o la més propera) i a la biologia (queda molt bé i ens atrau sempre), però obliden el reialme intermedi, la química. Enguany és una bona oportunitat també per als museus per reparar aquest greuge.
En el nostre país la iniciativa institucional més primerenca i ambiciosa la porta l’IEC i tota una sèrie d’institucions que han llançat la celebració des de fa mesos. Hi ha un portal oficial que recull les novetats. S’ha publicat un calendari molt original (Quins elements!) que es pot recollir a la llibreria de l’IEC i s’ha anunciat la publicació del magnífic volum The Elements, de Theodore Gray, coeditat per IEC i PUV, esperem que amb el rigor i la professionalitat habituals. Aquesta comissió organitzadora catalana actua per ara en l’estricte àmbit del Principat i no sabem si estendrà les activitats més enllà. De moment a València, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València presenta l’AIQ al Club Diario Levante el proper dia 12 i l’Espai Ciència de l’OCCC oferirà exemplars del calendari Quins elements! durant la conferència de Feliu Maseras sobre el Premi Nobel de Química 2010, el proper dia 17 de gener. Més endavant, a partir del mes de març el cicle de conferències mensual obrirà al debat públic aspectes diversos de la química contemporània, com la síntesi química de vida, la química del cervell, la presència de toxines a l’ambient o les respostes químiques a la crisi energètica.
Des de la perspectiva de la bona divulgació, cal esmentar el nou bloc dels activistes de la química gironins. Els precedeix un munt d’activitats, originals, divertides i instructives. CatQuímica.cat serà, de segur, una eina eficaç per a divulgar la química enguany. Com ho serà el web especial que ha inaugurat la revista Nature, amb alguns textos de lliure accés i amb una selecció de les millors aportacions de la recerca més a la frontera. Podeu visitar el web oficial de l’AIQ 2011, IYC 2011.

  1. Un camp en expansió és el de la divulgació científica, però quasi tota es fa sobre aspectes, ben interessants, de física, genètica i evolució. Per què és tan escassa la divulgació sobre química?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!