El bloc d'en Pere

El fil dels dies

11 de febrer de 2015
0 comentaris

Jaume Bosch, per la quadratura del cercle (possible)

El diputat Jaume Bosch, d’ICV, que ha anunciat la seva retirada de la primera línia de la política -però no pas de la política tout court, ni tampoc d’Iniciativa-, fa unes aportacions decisives a la pròxima Convenció Nacional del seu partit.

En essència, manté que Iniciativa ha de veure la qüestió nacional i el repte sobiranista com una oportunitat i no pas com un obstacle en la seva definició. Defineix la seva proposta com un punt de trobada entre independentistes realistes i federalistes sobiranistes.

ICV ha de defensar que Catalunya exigeix un estat propi, al qual s’ha d’accedir per la via del referèndum i, si això no fos possible amb el nou govern espanyol, passat un temps prudencial (3 mesos, o fins a finals del 2016 com a màxim), caldria enfilar la via de la declaració unilateral.

Proposa a les forces polítiques espanyoles un pacte per la democràcia que faci possible el referèndum, i un compromís pel dret a decidir a les forces polítiques catalanes.

Res de confondre’s amb el pseudofederalisme del PSOE: ICV no ha de seguir el vell PSC. Catalunya ha de tenir ple reconeixement com a subjecte polític i el dret a la secessió, per tal que esdevingui Estat Lliure Associat que podria compartir amb Espanya cap d’estat, exèrcit i representació internacional.

Tot plegat es podria fer amb una nova Constitució espanyola republicana o bé amb una reforma que incorporés una Disposició Addicional a la Constitució, sotmesa a referèndum a Catalunya i a tot l’Estat espanyol. És qüestió de voluntat política.

Cal elaborar una constitució del nou Estat català a partir de l’endemà de les eleccions del 27 de setembre, en un procés d’àmplia participació popular, amb propostes sorgides de la ciutadania.

Iniciativa hauria d’aprofitar la seva presència al Partit Verd Europeu per donar ressò internacional al procés, amb contactes i presència dels eurodiputats verds en els fòrums catalans, espanyols i europeus.

El document complet es pot consultar a la revista Treball

En una entrevista al darrer número de la revista El Temps incideix també en aquests aspectes de manera menys detallada, naturalment.

Sobre el cinema
29.11.2013 | 12.01

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.