20 de març de 2012
Sense categoria
1 comentari

ELS TARAMBANES I FATXENDES ESTAN DE MODA?


Algunes paraules amb molt de sentit.

L’Alfons és un viatjant que s’esforça en conèixer a fons els productes  que representa avanç d’oferir-los als seus clients. És una persona de caràcter bastant pessimista  però, la seva manera de ser: humil, seriós  i amable al mateix temps; l’ha portat a tenir una clientela molt fidel. És un home de paraula que es compromet i dona la cara. Fa alguns anys que el conec i sempre l’he respectat.

 

La setmana passada  em va fer una visita de cortesia, ho sol fer de tan en tant; li agrada cuidar els clients. Em va presentar algunes novetats i  després, de forma espontània,  ens vàrem posar  a parlar de temes d’actualitat. Teníem temps i em venia de gust fer petar la xerrada amb aquell bon home.

 

Vàrem parlar de temes vigents en boca de tothom: de la crisis econòmica, de política, de la societat en general…  En el context de la conversa el Sr. Alfons, aflorant pessimisme a dojo,    va fer referència a la manca d’esforç que impera majoritàriament a la nostra societat;  tot  emprant paraules que em van cridar molt l’atenció  i que, segons ell,  defineixen molt bé el tarannà   de la gent dels temps de corren.  Os en diré unes quantes, que vaig anar anotant en el curs de la conversa i  a las que m’he permès buscar el seu significat:  

 

     “TARAMBANA”  (El  que no té formalitat en res).

     “CAPSIGRANY”  (Persona de poc seny,  gens entenimentada).

     “FATXENDA” (Aquell que tot ho fa per fer-se veure, que presumeix molt).

     “PEDANT” (Fer ostentació de saber, amb coneixements o sense).

     ”XARRAMECA” (Fet de parlar sense cap mena de substància).

     “FESTIGUEJAR” ( Molestar en extrem i de forma insistent).

     “LLEPACULS” ( El  que afalaga servilment per guanyar-se la seva voluntat).          I moltes mes…,  però valen aquestes com exemple.

 

Jo me l´escoltava amb atenció,  però tot d´una li vaig dir: “No sigui tan  negatiu.  A la  nostra societat també hi a persones entenimentades i sensates que fan l´esforç de tirar endavant amb humilitat i d´una manera molt digne”. “És veritat”, em respongué, “però aquestes persones no representen la manera de ser de la majoria. No estan de moda. La societat no els te  com a model a seguir. No ho dubtis ni un moment,  la cultura de l´esforç, en el sentit mes positiu de la paraula,  no està vent vista.  És trist però és així”. Va acabar dient.

 

 M’agradaria, plantejar unes qüestions: Creieu  que el tarannà majoritari de la nostra societat  es  defineix millor emprant paraules com “Tarambana, fatxenda, llepaculs,.”?,  o be creieu que paraules com: “Humil, perseverant, formal,….”, poden ser   més adequades?. Creieu que la cultura de l´esforç no està de moda?.  Reflexiona en llibertat. Espavila’t.

  1. La cultura de l’esforç no la comentes als taxistes de carros de tracció humana a Calcuta que van descalços sense animals i combustibles fòssils d’efecte hibèrnacle.

    La cultura de l’esforç la deuen tindre a Madrid com a capital de l’Estat amb una renda per càpita de 30.000 euros anuals.

    La cultura de l’esforç parla dels grans financers de Londres i el que viu dels interessos del capital i l’especulació financera.

    La cultura de l’esforç a l’Estat espanyol i afavoreix els que viuen de l’Estat i no predica amb l’exemple, afavoreix l’espoli de uns en benefici d’altres i del finançament doble dels altres pel seu desenvolupament o esbarjo. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!