fera ferotge

ÒSCAR GUÀRDIA

17 de setembre de 2011
1 comentari

1ª columna de Sant Miquel de Balenyà i Seva a la Marxa dels Vigatans

Avui fa una setmana la CUP de Seva va organitzar la 1ª columna de Sant Miquel de Balenyà i Seva per participar a la Marxa dels Vigatans. D’aquesta manera, la gent del nostre municipi va poder participar activament i per primera vegada a la commemoració dels Fets de 1714 i al Pacte dels Vigatans de 1705. La columna la varem anomenar Antoni Desvall i de Vergós (Marquès de Poal).

La Marxa dels Vigatans s’organitza des de fa 9 anys i ni Seva ni Sant Miquel hi havien participat mai encara, d’aquesta manera, Osona sud ara hi té una presència pràcticament al complert, amb Malla, Centelles, Tona, el Brull i Sant Miquel de Balenyà i Seva. Només faltaria Els Hostalets de Balenyà i la resta de pobles de l’Alt Congost. També surten columnes des de Viladrau, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes, Sant Eulàlia de Riuprimer… En total més de 25 pobles.

La Marxa dels Vigatans és una commemoració solemne que vol recordar dues coses. Primer, el Pacte dels Vigatans, quan el 17 de maig de 1705 un grup de prohoms antiborbònics de la plana de Vic i voltants, formalitzaren a l’ermita de Sant Sebastià (Santa Eulàlia de Riuprimer) la revolta catalana contra el govern absolutista de Felip V. És el fet conegut com a Pacte o Reunió dels Vigatans. També es recorda especialment a Francesc Macià -Bac de Roda-, penjat a la forca de les Davallades, el 2 de novembre de 1713. I segon, els Fets de l’11 de setembre de 1714, la Diada Nacional de Catalunya on els catalans commemorem la data en què Barcelona -i amb ella tot el Principat de Catalunya- capitulà, davant els exèrcits borbònics francoespanyols. La conseqüència directa d’aquella derrota fou la implantació del Decreto de Nueva Planta (1716), per part de Felip V, cosa que representà -de fet- la fi de l’Estat català. 

És una commemoració que fa posar la pell de gallina en molts moments, molt participativa i popular, i sobretot, ens recorda que si volem recuperar les nostres llibertats haurem de fer com varen fer els Vigatans i la resta de catalans fa 3 segles, és a dir, defensar per tots el mitjans i combatent des de tots els fronts els nostres dret, perquè si no ho fem nosaltres mateixos, no ho farà ningú per nosaltres.

Us deixo les fotos de la Marxa, des de Malla fins a Bac de Roda. La resta de fotos de la Diada a Osona les podeu veure aquí. [n’hi ha més]



1ª columna de Sant Miquel de Balenyà i Seva a la Marxa dels Vigatans


En motiu de la passada Diada Nacional de Catalunya, la CUP de Seva va voler animar a participar als veïns i veïnes de Seva en tots els actes de commemoració de la Diada que es van dur a terme, tan al nostre poble com a la nostre comarca. D’aquesta manera, la CUP va organitzar el que va ser la primera columna Antoni Desvall i de Vergós (Marquès de Poal) sumant-se així a la Marxa dels Vigatans.

La Marxa dels Vigatans s’organitza a la nostra comarca des de l’any 2001 i vol commemorar els Fets de 1714 i el Pacte dels Vigatans de 1705. A la Marxa hi participen varies poblacions d’Osona i vol recordar els pacte del 17 de maig de 1705, quan un grup de prohoms, com Francesc Macià (Bac de Roda) i Josep Moragues entre d’altres, varen acordar en una reunió a l’ermita de Sant Sebastià (Santa Eulàlia de Riuprimer) donar suport a l’arxiduc Carles d’Àustria, encetant la revolta contra el borbó Felip V d’Espanya. Actualment la Marxa dels Vigatans vol commemorar aquell pacte i homenatjar a tots les Vigatans, que és el nom que reberen tots els catalans del Principat que donaren suport a Carles d’Àustria durant la Guerra de Successió (1702-1714), combatent així, l’exèrcit borbònic de Felip V.

La Marxa s’inicià a Malla, on ens trobarem amb les altres columnes d’Osona sud (Malla, Centelles, Tona, el Brull i Sant Miquel de Balenyà i Seva). Primer homenatjarem a Francesc Paracolls, hereu del Mas Paracolls de Malla, pres durant la Guerra de Successió i penjat a la forca el 18 d’abril de 1714. El seu cos fou enterrat al cementiri de Sant Vicenç de Malla.

En acabat l’acte, iniciarem la marxa pel camí antic de Malla fins a Vic. Al Monument a Bac de Roca confluïren totes les columnes d’arreu de la comarca, es llegí el Romanço del Bac de Roda recollida per Jacint Verdaguer, i, amb la flama del Pacte dels Vigatans procedent de Santa Eulàlia de Riuprimer (encesa el 17 de maig d’enguany en els actes de commemoració del 306è aniversari del Pacte) s’encengueren les torxes, iniciant així la Marxa de Torxes que va transcórrer pel nucli antic de Vic fins arribar a la plaça de la Catedral.

A la plaça de la Catedral continuaren els actes solemnes de commemoració de la Diada. Com cada any, s’homenatjà a un nouvingut, un infant i a un patriota osonenc. Es cremà el Decret de Nova Planta (1716), la sentència del Tribunal Suprem en contra l’Estatut de Catalunya (2010) i la sentència del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya en contra el català a les escoles (2011). L’acte va acabar amb l’actuació del cantautor de Riudebitlles afincat a Santa Eulàlia de Riuprimer, Cesk Freixas.

Per què Antoni Desvall i de Vergós? Antoni Desvall i de Vergós (Marquès de Poal) a l’esclatar la Guerra de Successió (1702-1714) es posà al servei de l’arxiduc Carles d’Àustria. El 1906 fou nomenat Superindenent General i contribuí a derrotar els exèrcits borbònic que assetjaven Barcelona el maig del mateix any. El 1713 fou nomenat Coronel del regiment de Sant Jaume, creat per ell mateix, i poc després, Comandant en Cap de l’exèrcit exterior, és a dir, de totes les tropes austriacistes de fora Barcelona. El 1714 capitenejà una important força militar encarregada de trencar el setge que les tropes borbòniques mantenien a Barcelona. Durant aquesta campanya participà en diferents accions i moviments estratègics per nombroses poblacions catalanes. Concretament, consta que entre finals de març i principis d’abril de 1714 es va establir a Seva amb un exèrcit d’entre 2.000 i 4.000 combatents.

 

CUP Seva

Seva, 12 de setembre de 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!