ENTRE DESITJOS I DESIDERÀTUMS

Bloc de Tomàs-Maria Porta i Calsina

3 de febrer de 2012
Sense categoria
0 comentaris

EL BIG BEN VA DE TORT.

S’ha descobert que el Big Ben fa temps que pateix una lleugera però persistent inclinació. 

EL BIG BEN VA DE TORT.

Com més va, més admiro els arquitectes egipcis. El cas és que les seves piràmides estan pràcticament intactes, mentre que tot el qe ha vingut després està en ruines. O en pre-ruines. Els arquitectes egipcis ens ensenyen que això del progrès té més a veure amb la ciència i l’esforç que no pas amb el temps, es a dir, ens ensenyen que el pas del temps no té com a resultat necessari el progrès, sinó que sovint té com a resultat el retrocés.

Per això no m’ha sobtat gaire llegir que el Big Ben va de tort. Fet i fet, la primera vegada que vas estar a Londres jo ja ho vaig dir a uns amics anglesos que aquella torre, per molt anglesa que fos, no estava del tot recta. Com hom és pot imaginar –perquè el patriotisme anglés és un patriotisme sense fisures- els meus amics van fotre el crit al cel i van esdevenir els meus enemics. La reina i el Big Ben eren intocables. Però els patriotismes, finalment, sempre són purs idealistes i el cas és que el Big Ben anava i va de tort. Si fa no fa com la torre de Pisa encara que, potser, d’una manera més discreta (els anglesos, això sí que ho tenen, són més discrets que els italians que, de tota manera, són genials: han aconseguit que la gràcia de la torre pisana sigui precisament que està torta ).

Pels que pensin que el Big Ben és de l’època d’Enric VIII –el de les vuit dones- dir que no arriba als 150 anys d’història –el que déiem de les piràmides- i que si el Big és perquè és un campanar més o menys gran, el Ben no se sap si és en honor al seu primer constructor o a un boxador molt popular en aquella època. Ara, amb el temps, els anglesos mascles diuen que duen a l’entrecuix un altre Big Ben que reprodueix el del Parlament. No els en podria informar. De tota manera 96 metres són molts metres i 9.000 tones són moltes tones  per dur-los segons on.

Llegeixo que la torre es va batejar amb el nom de Sant Esteve que és un sant que ha fet força fortuna a Europa. Però en aquest cas l’Esteve va ser superar ben aviat pel Benjamin i el Benjamin pel Ben i em sembla que a hores d’ara gairebé ningú que no sigui un londinec excentric tipus Sherlok Holmes no deu anomenar torre de sant esteve al big ben.

Els anglesos van fer posar al Ben la següent inscripció: ‘DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM’, que vol dir que Déu salvi la reina Victòria primera, reina Victòria que, com se sap, fou la principal monarca del periode victoria, que si bé se suposa que fou cast a més no poder resulta que, a més, donà el bo i millor de la literatura pornográfica anglesa i és que els anglesos són com són i qui els entengui que els compri. De tota manera, la pinta de la reina la verita tés que no convidava gaire a la sensualitat, però aquestes coses no se saben fins que no estàs dins dels llenços i potser hi va haver més d’una sorpresa. O potser no.

Durant un cert temps el Big Ben fou el rellotge més precís del món i d’aquí ve allò de la puntualitat británica ( la gent no sap que qui era puntual era el rellotge i no els anglesos, que sovint fan tard ), però els suissos, que són un país petit però molt eixerit aviat se’n van adonar que allò no els hi interessava de cap manera i van començar a fabricar cucuts més precisos que el Big Ben. S’ha de dir, però, en honor al Ben que, quan els nazis bombardejaven Londres, ell no només va romandre dret i a l’ordre sinó que va continuar donant l’hora amb una precisió absoluta. Es diu que aquesta és una de les causes que més van danyar la moral nazi en general i de Hitler en particular que tenia una obssessió gairebé malaltissa en veure enderrocat el Big Ben o, si més no, en que s’endarrerís ni que fos un parell de minuts. No se’n van sortir, com tampoc se n’han sortit tots els terroristes que han volgut atemptar contra ell.

És cert, malgrat tot, que a partir de l’any 1962 el rellotge s’ha començat a fer gran i s’ha deturat no sé quantes vegades. Per massa fred, per massa calor, pel pas dels anys en definitiva. Al meu entendre, aquestes xacres, aquests lapsus el fan més entranyable.

Ara, però s’ha descobert que jo tenia raó i que el Big Ben va de tort. Suposo que será salvat en primera instancia però, tard o d’hora caurà com han caigut gairebé tots els grans monuments que han fet els homes. Encara no m’explico perquè es van deixar de fer pirámides.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!