Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

16 d'abril de 2011
7 comentaris

Manifest en favor d?un carrer o plaça per als germans Badia a Barcelona i a Torregrossa

El proper 28 d’abril del 1936 farà 75 anys d’un fet que els catalans no hem d’oblidar. Els germans Miquel i Josep Badia queien assassinats a trets a la confluència dels carrers Muntaner i Diputació. Nascuts a Torregrossa (Pla d’Urgell) en el si d’una família d’arrel catalanista i treballadora, tots dos es van significar en la defensa nacional de Catalunya i van caracteritzar-se per un comportament valent i coratjós en tot moment, allunyat del tacticisme polític i de la por a les represàlies. De fet, Miquel Badia encarna com pocs patriotes l’amor a la pàtria i la voluntat decidida de lliurar-ho tot en defensa de la llibertat de Catalunya. A causa d’aquestes conviccions va patir presó i exili, i va ser difamat de manera infatigable abans i després de la seva mort. Fidel servidor del president Francesc Macià, va ocupar diversos càrrecs al govern de la Generalitat i a les organitzacions nacionalistes del primer terç del segle XX. Des de la Comissaria General d’Ordre Públic va perseguir el pistolerisme i la violència sectària de manera implacable, fet que el va convertir en un objectiu a abatre per part de l’anarquisme radical i l’espanyolisme feixista.

En un comportament radicalment oposat al seu, els seus assassins van cometre el seu vil crim a traïció, coneixedors que les autoritats havien retirat la pistola a Miquel Badia, fent impossible que aquest es pogués defensar.  Josep Badia va ser assassinat pel sol fet d’acompanyar el seu germà. No era un objectiu de l’escamot homicida, però també va rebre un tret letal quan va intentar, fraternalment i heroica, socórrer el seu germà.

Imatge de l'enterramentTots dos van serenterrats en una acte de patriotisme civil multitudinari i els actes de recordi homenatge es van multiplicar arreu del país. Per exemple, l’actual plaça Francesc Macià de la ciutat de Barcelona va ser batejada amb el seu nom fins que, ja sota el règim d’ocupació franquista, va passar a dir-se plaça Calvo Sotelo.

És hora que els germans Badia rebin l’homenatge que es mereixen. És hora que les ciutats, viles i pobles del nostre país comencin a dedicar carrers i places als nostres herois nacionals, tal com es fa a la resta de països seriosos del món. És hora que els germans Miquel i Josep Badia tinguin un carrer o una plaça a la ciutat de Barcelona, on van morir, i també a la localitat de Torregrossa, on van néixer. També és hora que una placa digna recordi el lloc on van ser assassinats a traïció.

Homenatge als Badia

Un país que no recorda la seva història acaba perdent la identitat.

 

Barcelona, 28 d’abril del 2011

Nota: D’ara en endavant en diferents mitjans de comunicació aniran apareixent ressenyes sobre aquests dos personatges.

Si teniu accés per tal d’escriure a qualsevol de les planes de paper o d’internet de qualsevol mèdia, agrairem que sobretot de les setmanes que van d’avui 15 d’abril al 28 d’abril, destinéssiu aquell espai a ells.

Ja ho han fet i ho faran els diari Avui, El Punt, Presència, Ara i La Mañana. I els portals vilaweb, directe.cat, l’Araponent.cat i el racocatala.cat.

Ens faria molta gràcia que ens poguéssiu ajudar en aquesta iniciativa de recuperació de la memòria històrica. Esperem la vostra adhesió al manifest i si pot ser el vostre escrit en la columna, portal,blog… on escriviu normalment.

Cordialment, i agraint per endavant el vostre ajut, ens acomiadem de vostè esperant les bones noves.

Comissió del centenari de la senyera estelada

 

 1. ‘nacional’ que ve de neixer, que jo sapiga de pare i mare només en tinc 1, no 7milions, igualment només he surtit d’un sol cony…

  patria/matria/nacional….

  que sou orfes o que?

  una societat es construeix d’abaix a dalt i no pels ‘patriotes’ o ‘matriotes’ que defensen el dalt….

  sobre els badia, abans caldria que la placa al carrer, avinguda o plaça es digues ‘joan peiró’ -> “jo vul un grau més gran de llibertat pels catalans que qualsevol catalanista” i jo hi hafegiria, de pa sucat amb oli…. que pel que sembla deu ser orfe o té un problema d’un a nascut.

  un patriota és un orfe i un ‘nacional’ no sap ni de quin cony ha tret el cap.

  d’una bandera potser??? ho la cosa funciona al revé la bandera la fem els que hem sortir d’1+1 i no de 7 milions?

  res a dir….. nacional, nació………. ho fan els altres països…. quin gran argument…………… això un individu no és res, hi coses ‘superiors’ ja només us faltari parlar de déu o la religió al estil…………… tots som fills de nacionals de X…. és aplicable a tot arreu………… com més aixequin la bandera més problema de existencia tenen.

  http://www.forbes.com/2008/07/02/world-national-pride-oped-cx_sp_0701patriot.html

  Els Països més nacionalistes segons forbes:

      10:israel
      9:filipines
      8:new zeland
      7:xile
      6:canadà
      5:austria
      4:south africa
      3:australia
      2:venezuela
      1:usa

  algun complexe d’inferioritat o potser que són una martingala estat-artificial que cal enaltir i fer pasar per l’adreçador als seus ciutadans que no viuen en una mentida-podrida, sinó en una entelequia ‘nacional’!!!!

  com a català me tinc que rebaixar al mateix nivell d’aquesta merda genocida-colonial i seguir-los el joc amb ‘nacional’ ‘nació’ ‘patria’ i paraula volgueu inventar-vos

  no, no en fa falta……………. això només ho fan aquests 10….. que de nacional tenen molt poc i d’estatal tot, arribo aquí i planto una bandera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!