Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

2 de febrer de 2013
0 comentaris

L’ús de la força els fa dèbils

Una de les coses que més costa d’entendre és l’actitud aparentment il·lògica o poc racional dels governants espanyols vers als catalans. No parlo de la gent de carrer, a on possiblement podríem trobar menys animadversió contra nosaltres, sinó de l’elit que governa (S)pain.

Per què hi ha en els diferents governs espanyols aquesta constant actitud fatxenda i de menyspreu vers els catalans? Com és que a més va acompanyada amb una clara voluntat d’impedir que els catalans pugin sentir-se partícips de governar (S)pain?

Es poden fer moltes teories al respecte, en el meu bloc fa temps que vaig escriure més d’una, però avui m’agradaria fer-ne una altra.

Quan una persona o en aquest cas, una nació o estat està acostumant a l’ús de la força per fer valer el seu punt de vista o interès, no li cal ser subtil, empàtic i encara menys diplomàtic. Per què? Si al final pot utilitzar la violència per imposar la seva voluntat , quin sentit té ser-ho?

Estic convençut que si els espanyols fossin una mica més subtils o diplomàtics, i deixant que altres pobles, com el català, el basc o el gallec, pugessin sentir-se partícips del govern i desenvolupament d’Espanya, el suport independentista es reduiria a nivells mínims.

Ara bé, potser que aquesta actitud és inherent en la condició humana, és a dir, que no és una cosa especial del poble castellà: Per tant, Estats constituïts per diferents nacions o multiètnics no tenen futur, si es dóna el cas de què un d’ells, ha utilitzat la força per imposar-se als altres i no aconseguit aniquilar la resta mentre es podia utilitzar la força.

En ple segle XXI i a Europa és inversemblant l’ús de la força per impedir que uns ciutadans europeus pugin exercir el dret democràtic que és poder votar pel seu futur. Com vaig dir en el darrer article de fa dos dies, els valors estan canviat i (S)pain sembla que no s’ha adonat. Sembla que li manca cintura i sobretot experiència per saber portar les reivindicacions catalanes  a favor del Dret a decidir.  Sembla que vulguin tornar a utilitzar la violència tal com sempre ho han fet al llarg de la seva història. Aquesta experiència en resoldre els problemes amb l’ús de la força és els que els fa ser més dèbils. Con més forts es creuen, més fluixos són.

Els catalans ho hem de saber aprofitar. Internacionalment només ens donaran suport si (S)pain utilitza la força i la violència per impedir els catalans votar. Per desgràcia no tenim petroli ni som un enclavament estratègic. Però tenim una cosa molt millor. La voluntat dels catalans a exercir el seu dret de decidir pel seu futur i l’actitud antidemocràtica dels espanyols.  

Endavant les atxes!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!