Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

28 de gener de 2009
0 comentaris

Temporal de vent

El dissabte, no dic res de nou, el vent va bufar de valent. A Nou Barris ens vam veure obligats a suspendre la paradeta que teníem prevista a la Pl Virrei Amat i en altres llocs es van produir molts lamentables. Totes ho son, però les dels nens encara ho son més.

Al carrer Maladeta, al barri de Porta, una dona aixecava la tapa del container d’escombreries i tot d’una el vent es va dur el container, que va travessar el carrer i van aturar els cotxes aparcats a l’altra banda. Al Pg Verdum amb Pi i Molist, l’aigua de la bassa de la font de dalt queia sobre tot l’ample del carrer, arrossegada per la força del vent. Vist de perfil semblava talment un salt d’aigua. Amb la sortida del diumenge amb l’Arxiu de Roquetes-Nou Barris, vam poder veure arbres enormes caiguts a terra. 

La força dels elements es enorme i massa sovint, els humans, que ens delim de controlar la natura, pequem d’excés de confiança. No és tracta de que no ens creiem les prediccions, per exemple meteorològiques. Més aviat, no ens creiem que tot i acomplir-se ens afectaran. Som a una societat de la tecnologia, on les infraestructures tecnològiques, tècniques, socials, urbanístiques, polítiques, ens ho han de solucionar tot. I això no funciona quan arriben circumstancies excepcionals. 

De tot plegat em de treure conclusions, i una es la de ser més sensats. No és pot preveure tot. Però si que es podria provar de preveure que no es pot preveure tot. No som un país tropical, per tant segurament no tindria sentit que totes les construccions poguessin resistir huracans, però … les edificacions si que podrien tenir un panell informatiu de la seva resistència.

Quan entrem a un ascensor un plafó ens indica de la capacitat màxima en quilos i en persones. Capacitat que suposo valoren per sota de la capacitat real, però que de tota manera es indicativa per a l’usuari de quin es llindar l’utilització responsable. No podrien tenir les construccions un plafó a l’entrada on s’indiques la seva resistència, per exemple al vent? D’aquesta manera, davant d’una situació excepcional (un temporal de forts vents), els ciutadà sabria quins edificis son segurs i quins poden ser perillosos.

Això obligaria també a que els edificis tinguessis realment avaluada la seva estructura i la seva capacitat de resistència i per tant tots estiguéssim més segurs.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.