miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

cohesionar badalona

Aquest dilluns l’article quinzenal que escric al setmanari EL TOT Badalona va de Cohesió, aplicant a Badalona algunes de les idees que expressava a l’apunt de fa dos dissabtes, cohesionar(accedir a l’article COHESIONAR)

Llegir l’article “Cohesionar BADALONA) 

COHESIONAR BADALONA

Cohesió és l’acció d’adherir-se o d’unir-se les coses entre elles; cohesió social és la vinculació dels membres d’una col·lectivitat entre ells mateixos i com a grup; vinculació és l’acció de vincular i vincular vol dir lligar amb un vincle legal, moral, afectiu, etc;

Així doncs quan parlem de cohesió aplicat a una ciutat estem parlant del fet que tots els seus ciutadans se’n sentin part i que hi hagi espais de referència comú, sigui quin sigui el racó de la ciutat on es visqui. Que sigui fàcil la mobilitat per fer efectiu allò d’unir-se les coses entre elles, i que no hi hagi espais segregats ni grans barreres que la segmentin. Una ciutat cohesionada no pot tenir  grans desigualtats en el nivell de serveis i qualitat de vida dels diferents barris. I la seva població s’ha de sentir identificada amb el sentit de ciutat sencera, sense que això privi de tenir també sentit de barri o districte. En conseqüència, una ciutat cohesionada no pot tenir barris gueto ni barris marginals, ni tampoc pot tenir un conjunt de barris molt cohesionats internament però que visquin d’esquena els uns dels altres.

Quan apliquem el concepte a les persones, llavors ho anomenem cohesió social. I estem parlant de que el sentit de pertinença al gran grup plural i divers sigui tan o més real i valuós que el sentit de pertinença als petits grups socials de referència immediata (nivell socioeconòmic, cultura, origen, creences, edat, gènere, interessos, barri de residència, condició de diversitat funcional…); estem parlant de que les persones ens mirem primerament com a ciutadans iguals en drets i deures, més iguals que diferents, com a iguals en dignitat, sigui quina sigui la condició secundària que adjectivi la nostra vida. I que ens relacionem de forma plural, barrejada, que compartim espais  comuns. També vol dir que  les desigualtats en les oportunitats siguin mínimes, i no condicionades socialment.

Badalona com a ciutat de més de 215.000 habitants i amb una estructura que afavoreix algunes segmentacions, no ho té fàcil per assolir un alt nivell de cohesió de ciutat. Tampoc té fàcil la cohesió social, essent una ciutat on els assentaments massius de la immigració (l’antiga i la nova) no han facilitat la barreja ni els espais comuns. Per això no podem perdre cap oportunitat per promoure explícitament els dos tipus de cohesió. No ens podem permetre cap programa, cap intervenció comunitària, cap política, que no treballi en aquest doble sentit. Per això és molt oportú el camí encetat per la xarxa d’entitats vinculades al manifest per la cohesió Badalona som tots (totes i tots) i us convido a formar-ne part activa.

 Podeu llegir en relació a la cohesió, l’apunt

 


  1. Trobo molt interessant la teva reflexió. De vegades les polítiques de dinamització dels barris es fan d’esquena a un plantejament més global, i en nom del treball comunitari sovint es segrega encara més. El sentit de pertinença a una identitat comuna em sembla important, una identitat que no resta que se’n tingui d’altres, també importants. Però la comuna és on ens trobem tots plegats.

  2. Hi ha gent de Llefià que diu jo sóc de Llefià però no de Badalona. Gent de Badalona que no reconeix moltes zones de la seva ciutat. Una polaritat que cal vèncer. Llefià sol té més població que moltes capitalsd e comarca, però, voldria la independència de Badalona? Ptser sí! De vegades ecsolto alguns arguments que em fan pensar que alguns veïns de Llefià el que voldrien és segregar-se i que Llefià fos una ciutat separada de Badalona…no sé si m’equivoco molt, crec que de vegades les cose svan por aquí…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.