MARCÚS

(@marcroca)

9 de juliol de 2005
3 comentaris

La ferum de El Fòrum.

El Fòrum de les Cultures no dic que fos un fracàs, però no va servir per a l’objectiu a què anava dirigit. Es va muntar com una plataforma electoral per tal de mantenir a l’actual alcalde al poder (típica estratègia dels socialistes, molta forma i poc contingut). El Fòrum es va acabar, però les seves conseqüències duraran anys, molts anys, i ens surtirà molt cara la broma.

Avui surt al diari (El Punt, edició Barcelona) que l’informe efectuat per l’Interventor municipal (fiscalitzador de les finances municipals) ha detectat irregularitats, entre d’altres, en els procediments de contractació del Fòrum. L’Interventor té, entre les seves finalitats, controlar la correcta execució de la despesa pública (segueix)

Transcric un fragment de la notícia:

"Un informe de l’Ajuntament censura la dissolució del consorci del Fòrum i revela irregularitats:

L’estudi de fiscalització alerta d’adjudicacions sense justificar i d’una excessiva contractació sense concurs.

(…) L’informe de l’interventor municipal, Lluís Mata, detecta irregularitats sobre els procediments de contractació del Fòrum, com ara adjudicacions realitzades sense justificació i una excessiva contractació directa sense estudiar més ofertes alternatives.

(…) Pel que fa a l’anàlisi de les contractacions, l’informe assenyala «irregularitats». En contractes superiors als 300.000 euros, constata adjudicacions fetes per òrgans no competents, processos no adequats per fer adjudicacions per no sotmetre’s a un concurs públic (…) i absència d’informes que justifiquin l’adjudicació. En contractes d’entre 30.000 i 300.000 euros, parla de la «important» contractació per via directa -fins a un 80% dels casos analitzats. Pel que fa al tram de contractes menors de 30.000 euros, l’informe constata adjudicacions directes sense justificació. (…)."

Que l’Administració utilitza en excés els procediment negociat (directe) per tal de contractar amb les empreses per la via ràpida i amb les empreses que li interessa, pels motius que sigui estar a l’ordre del dia. Però les dades que es desprenen d’aquesta notícia són molt fortes. En contractes inferiors a 30.000 euros, per tal de contractar directament a una empresa en concret, cal un informe objectiu que ho justifiqui, seguint els casos taxats (i no són gaires) per la Llei de Contractes espanyola. En molts casos (parla d’un 80%) no s’han fet aquests informes, i quan s’han fet, m’agradaria veure’n el contingut. Segur que són de l’estil: "vull contractar amb l’empresa X, perque si, i a callar".

Diu que s’ha contractat saltant-se el procediment legalment establert, firmant persones no competents. Això són contractes nuls de ple dret. Però, tampoc passarà res.

Diu que s’ha utilitzat la contractació directa per contractes de més de 30.000 euros: En principi, incompliment de la Llei de contractes espanyola.

Bé, no em vull extendre amb aspectes tècnics de l’esmentat informe fiscalitzador, només vull deixar constància d’alguns detalls:

  • Aquesta notícia és important, però només servirà perque l’oposició, CIU i PPC, puguin parlar-ne uns dies. La gent no en farem cas. I, l’Ajuntament, el veritable responsable, en sortirà il·lès.
  • El Fòrum el pagarem durant molts anys, i no només els barcelonins, sino tots els ciutadans del Principat.
  • S’estan duent a terme accions del Govern (tripartit) que estan passant per alt a l’opinió pública, per tal de saldar els deutes del Fòrum: alguns Departaments s’estan traslladant a les instal·lacions del Fòrum amb l’excusa que els governs de CIU van utilitzar, en excés, el sistema de lloguer d’edificis (molts cops en favor de propietaris afins als convergents) i, ara, se’ns diu que s’estan comprant edificis per tal que surti més barat. El fet de comprar, en comptes de llogar, podria comportar menys despeses, però ni tots els edificis s’estan comprant (es camufla amb altres figures jurídiques similars), ni es busquen emplaçaments barats. S’està anant a la zona Fòrum per saldar els deutes de l’Ajuntament.
  • Si l’informe fiscalitzador esmentat és cert, que surti a l’opinió pública, que se’n parli, i que els responsables d’aquestes deficiències dimiteixin.
  • Esperem que el Sr. Clos no torni a ser alcalde de la capital catalana, però les alternatives són poc encoratjadores.
  • I, per últim, El Fòrum de les Cultures no em va agradar!

Salut i llibertat!

Marcús

  1. Tot açò que expliques no ho podries fer arribar al Ministeri Fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè ho investigui d’ofici: hi ha prou matèria delictiva per veure carreres de sac…

    Markk

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!