DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

10 de desembre de 2020
0 comentaris

Trapezi reprograma a les escoles i als teatres de Reus les funcions anul·lades per la pandèmia

La 24a edició de la fira Trapezi de Reus, suspesa en la seva versió presencial el passat mes d’octubre a causa de la pandèmia, es replanteja ara amb dos nous programes: Trapezi a les Escoles i Trapezi per Nadal.

Els espectacles de petit format s’han reprogramat i es representaran a les escoles. Un total de 14 companyies portaran 30 funcions dels seus espectacles a 12 centres educatius de la ciutat entre els dies 10 i 18 de desembre. Els muntatges de més gran format es portaran als teatres de Reus, amb el programa Trapezi per Nadal. Cinc companyies portaran els seus espectacles al Teatre Bartina i al Teatre Bravium entre el 15 i el 23 de desembre. Finalment, dos espectacles més, en concret el de La Fem Fatal i Pistacatro, s’han reprogramat per a l’edició 2021 de la fira.

Trapezi a les escoles

Les escoles que acolliran actuacions d’aquest Trapezi a les escoles tan excepcional seran el Col·legi Sant Pau, l’Institut Josep Tapiró, les escoles Pompeu Fabra, Misericòrdia, Rosa Sensat, Prat de la Riba, Teresa Miquel, Pi del Burgar, Eduard Toda, General Prim, Sant Bernat Calbó i Marià Fortuny. Rebran les companyies Toto Malabars, Duo Laos, La Même, Madame Gaüc, Mortelo&Manzani, La Bella Tour, 23 arts Productions i Circ Vermut.

Trapezi per Nadal

Pel que fa a la programació de Trapezi per Nadal, les actuacions es repartiran entre els teatres Bartrina i Bravium. Concretament, al Teatre Bartrina hi haurà les actuacions dels andalusos Vaivén Circus, amb l’espectacle ‘Esencial, el 15 de desembre a les 20:00 h; l’Ateneu Popular de 9Barris, amb ‘Sopa i el que el vent no s’emportà, el dia 17 de desembre; la Cia. Manolo Alcántara, amb ‘Déjà Vu’, el dia 22 de desembre, i finalment, el quintet de pallassos Rum & Cia i l’espectacle ‘Gran reserva’, el dia 23 de desembre. Aquesta actuació coincidirà amb el lliurament dels XI Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya. D’altra banda, també hi haurà una actuació al Teatre Bravium, amb la companyia Xampatito Pato i l’espectacle ‘Só’ el dia 18 de desembre..

L’objectiu del replantejament, segons destaca la fira, és doble: el suport a la indústria cultural, per tal que les companyies contractades per a l’edició 2020 puguin actuar; i el compromís amb la ciutadania, per tal que els espectacles programats puguin arribar als espectadors.

El Trapezi d’enguany estava planificat en tres moments. El primer es va fer al maig, amb presentació virtual de les companyies; el segon al juliol, amb les jornades professionals en un format semipresencial. El tercer moment i última etapa, és la dels espectacles en viu, que finalment es podrà veure aquests dies després de la patacada del mes d’octubre.

Tristesa i desolació a Reus

El mes d’octubre, abans de decretar-se el segon estat d’alarma, van ser moments molt complicats. Dos dies abans de la inauguració de la 24a fira de circ Trapezi, i davant els elevats índex de rebrot de la pandèmia a Reus —superaven els 600 punts— l’Ajuntament de Reus va decidir suspendre les quaranta funcions programades durant els dies 23, 24 i 25 d’octubre i, en conseqüencia, tota l’edició de Trapezi en Viu que ja s’havia hagut de d’anul·lar el mes de maig.

Muntatge d’una carpa a Reus, hores abans de la suspensió, amb l’ajuda de l’Adam i l’Hamza, de Reus Circ Social. Foto: Rafael Arencón (Reus Circ Social).

El director artístic, Leandro Mendoza, va expressar la seva “tristor” i va justificar la decisió per “responsabilitat”, alhora que va dir que la pandèmia havia abocat la cultura a un “canvi de paradigma” i que s’havien de buscar “noves fórmules”. La pròxima edició està prevista per al mes de maig, però l’Ajuntament ja va advertir que s’haurà de veure com “evoluciona la pandèmia”.

Tot i la suspensió de la fira, un fet sense precedents des de la seva creació l’any 1997, la vintena de companyies que havien de participar van rebre el compromís de cobrar el caixet complet per les seves actuacions. Alguns artistes que havien d’actuar van rebre l’anunci amb enorme decepció i ho van expressar a través de les xarxes. Jordi Martínez, de la companyia de pallassos Rhum & Cia, va dir en una piulada: “Festival suspès. Estat anímic: fet merda. Sense ajuda, només ens queda anar a robar. Salut i Pallassos!”.

L’equilibrista Yldor Llach va publicar a les xarxes un text valorant la suspensió: “Ens hem trobat amb la negativa administrativa fruit de la por. És igual que s’hagin pres totes les mesures necessàries, i que no hi hagi rastre de contagis a través d’esdeveniments culturals. Sóm així, tenim por i ens bloquegem, i bloquegem als altres, que intenten reinventar-se. Quina por tot plegat, i redundant”.

La parella de pallasso La Bella Tour (Guillermo Aranzana i Roi Borrallas) també va reaccionar i com molts altres artistes va donar suport a l’organització de la fira: “Un altre festival cancel·lat. Ànim a tot l’equip, que s’ho havia treballat molt. Bravo pels que programen cultura i saben que som la solució i no el problema”. La fira i tot el seu equip van rebre molt esclalf aquells dies. Tots ells van lluitar fins al final per tirar endavant la programació en un context tan advers, complex i incert.

A la imatge superior, el malabarista Totó avui a l’escola Sant Pau de Reus. Foto: Fira Trapezi. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.