DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

24 de novembre de 2019
0 comentaris

Bravo, bravo, Carlos

A la màgica pista de l’Circ Raluy t’has fet un tip d’exclamar “¡bravo, bravo!” després de piruetes, salts mortals o proeses diverses. Sempre eren altres artistes que rebien aquests elogis. Però avui el bravo bravo és per a tu, Carlos.

Bravo per mantenir viva la flama del circ clàssic, bravo per fer un circ a l’antiga i mantenir-te fidel a l’esperit del l’època daurada. Ho has aconseguit molt a contracorrent i això té un gran mèrit. Per això espero que divendres, a la primera funció sense tu al Port Vell, algú pugui exclamar un “¡bravo, bravo, Carlos!” I tots puguem aplaudir mirant a la cúpula de la teu estimat circ.

Amb la sobtada mort de Carlos Raluy (Sant Adrià de Besòs, 1944 – Barcelona, ​​2019) se’n va un tros molt gran de la història del circ, però es queda un important llegat: el circ, les fascinants caravanes antigues del circ-museu (moltes dels anys 30 i 40)  i la seva idea de fer un circ a l’antiga al costat de la resta de la família.

Fill de Marina Tomàs i Luis Raluy Iglesias, conegut pel seu número d’home-bala, al 1983 va cofundar el Circ Raluy al costat del seu germà Lluís Raluy Lluïset. L’èxit d’aquest circ a l’antiga va arribar a finals del 1996, quan la família va rebre el Premio Nacional de Circo (1996) i va fer una gira de molt èxit per Catalunya. La companyia també ha estat premiada amb la Creu de Sant Jordi (2006), el Premi Max (1999) i el premi Ciutat de Barcelona (2014). Mai he entès per què el Circ Raluy no ha rebut mai el Premi Nacional de Cultura que concedeix la Generalitat de Catalunya.

En una entrevista publicada a Zirkòlika, Carlos va explicar els orígens del Circ Raluy, convertit amb els anys en tota una marca de prestigi i en una important saga circense: “Tot va començar cap a principis dels 70. Fins llavors, els meus pares, els meus tres germans i jo havíem estat artistes que vivíem de contractes de tercers, però la família va començar a créixer. El meu germà gran, Lluís, es va casar i jo també tenia previsions, i un dia em vaig preguntar: com ho farem per viure tots de contractes? I vaig pensar en crear el nostre propi circ “.

El circ ha estat la seva vida, el seu ofici i la seva passió. Va començar als 13 anys com a acròbata a les barres fixes, al costat del seu pare. Amb aquest número van recórrer diversos països durant 15 anys. Amb la creació del Circ Raluy  va esdevenir monsieur loyal i codirector amb el seu germà Lluís. En un dels seus viatges va conèixer una artista d’una troupe xinesa, Militta Chy, amb qui ha tingut una filla, Rosa Raluy.

Carlos entenia el circ com una aventura permanent i un somni. La història de la família Raluy i el circ comença al 1931-1932 amb el seu pare. Més tard, al 1973, s’inaugura el circ familiar, que viatja durant anys amb diversos noms, entre ells el de Ringland. Entre les peripècies d’aquests d’anys destaca l’estrena del circ a Portugal, d’on van haver de marxar a causa de la Revolució dels Clavells.  Durant molts anys van viure al costat dels animals amb què la companyia actuava en els seus inicis. Els Raluy van ser també el primer circ a trepitjar les illes Reunión, a l’est de Madagascar. El 1983 ​​van començar a adquirir carruatges i era habitual que Carlos viatgés buscant vehicles per augmentar la flota.

Els últims anys no han estat gens fàcils. El 2016 es va separar del seu germà Lluís i les seves nebodes Louisa i Kerry, que van crear el Circ Raluy Legacy, i el passat estiu la seva filla Rosa va inaugurar el seu propi circ, el Circ-Teatre Rosa Raluy.

Carlos ha mort després d’incomptables viatges per tot el món. “El dia que em retiri moriré al dia següent perquè ja no tindré el que em fa viure, que és la malaltia del circ. Si fos una malaltia tindria ciquitis aguda”, va dir a Zirkòlika amb motiu del seu 70è aniversari.

La sobtada mort, a causa d’un atac de cor, es va produir ahir a la nit, cap a les 22.00 hores, després de la seva arribada en ferri a Barcelona procedent de Palma, un cop acabada la gira de sis mesos per les Illes Balears i abans de començar una llarga temporada de gairebé tres mesos al Port Vell, a Barcelona. Tot i la desgràcia, la temporada es farà i el Circ Històric Raluy muntarà i debutarà el divendres 29, com estava previst. Carlos Raluy deixa també per publicar un llibre que estava preparant sobre la seva intensa vida.

Foto: Josep Bassa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.