DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

21 de gener de 2021
0 comentaris

La història del circ a Igualada, recollida en un llibre de Josep Elias

L’Ajuntament d’Igualada ha impulsat l’edició del llibre El Circ a Igualada, 1883-2020, un viatge emocional en què l’autor, Josep Elias i Farré, ha recopilat totes les notícies i anècdotes relacionades amb la presència dels diferents circs que han visitat Igualada des del 1883 i amb les seves pròpies vivències.

A més de la seva dilatada trajectòria en diversos mitjans de comunicació local, entre els quals destaquen la revista Vida i La Veu de l’Anoia, setmanari en què ha col·laborat des del primer número. Josep Elias també ha estat corresponsal a Igualada de la revista Circo i actualment col·labora en la revista trimestral Zirkòlika.

El llibre, que inclou material de l’arxiu particular de l’autor i una extensa recerca periodística, arrenca amb el primer precedent circense documentat a Igualada, que parla d’una companyia de gimnastes que va actuar el 1883, i acaba amb les darreres actuacions de l’any 2020, ja amb les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia.

  • He tingut l’honor d’escriure el pròleg d’aquest llibre tan especial, fruit de la passió de Josep Elias pel circ i l’escriptura

Per tant, és un recorregut des dels primer acròbates ambulants de finals del segle XIX fins als grans circs que paraven a la ciutat cada Festa Major, afegint-hi els circs contemporanis que van irrompre a la segona meitat del segle XX.

L'autor del llibre Josep Elias, al centre de la imatge, ahir a l'Ajuntament d'Igualada juntament amb el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps (a la dreta).
L’autor del llibre Josep Elias, al centre de la imatge. Foto: Aj. Igualada.

A més de repassar de manera força exhaustiva les companyies i els artistes de circ que han actuat a Igualada, el llibre també explica anècdotes com les entrevistes que Joan Armengol va fer a l’interior d’una gàbia plena de lleons i sobre un trapezi, on va conversar amb la famosa artista Pinito del Oro, o l’ensurt provocat per una lleona que es va escapar i va rondar lliurement pels carrers de la ciutat.

L’autor també dedica un capítol a destacar les figures del crític de circ Joan Tomàs i la també igualadina Marina Tomàs, mare dels germans Carlos i Lluís Raluy. El regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, ha destacat que “som afortunats de poder fer públic el llegat de Josep Elias, un treball constant i persistent al llarg dels anys, per arribar a aquest llibre que ens mostra unes magnífiques il·lustracions provinent de l’Arxiu Fotogràfic Municipal i l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, que el converteixen en un document i testimoni rellevant de les arts del circ”.

He tingut l’honor d’escriure el pròleg d’aquest llibre tan especial, fruit de la passió de Josep Elias pel circ i una gran feina de recopilació de dades realitzada al llarg de dècades.

Josep Elias, de 89 anys, ha assistit a l’anunci del llibre i s’ha mostrat satisfet per haver pogut fer aquesta aportació a la bibliografia local a partir de la seva passió per tot allò que envolta el món del circ. L’edició d’aquest llibre té com a punt de partida el material recollit per l’autor en l’exposició Que comenci la funció!, inclosa en el programa de la Festa Major de 2019.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.