Marc Colell i Teixidó

NOTES PROVENÇALS

1 de maig de 2012
Sense categoria
1 comentari

De Sant Martí de Provençals a Ais de Provença

Sóc fill del Clot i visc a Ais, capital històrica de la Provença. El Clot és un dels nuclis que conformen Sant Martí de Provençals, l’antic municipi  del Pla de Barcelona que a la darreria del segle XIX va quedar annexionat a la ciutat comtal a resultes de l’eixamplament del pla Cerdà.

Conta la veu popular que el nom de Sant Martí de Provençals prové del fet que Dolça de Provença, muller del comte Berenguer III, efectuava en aquest indret llargues estades per orejar-se de l’ambient enrarit de la fortificació medieval del cap i casal. Per esmorteir lenyorança del seu país es feia acompanyar d’un grup de cortesans de la Provença, la cort més fastuosa de l’època. Durant els sojorns, Dolça s’instal·lava a la Torre del Fang, construcció que encara avui, malgrat les amenaces de les vies del TGV que hi passen a frec i el corc del temps, resta dempeus. Aquests cortesans es van establir a tocar de la torre en honor de la comtessa. D’aquí l’origen del nom que ha arribat fins a nosaltres: Sant Martí de Provençals. Fins i tot, Joan Amades situa a Sant Martí, i en particular a la Torre del Fang, la famosa llegenda del Cor Menjat que tan bé narrà el trobador Guillem de Cabestany.     

Diuen que la vida és això, «Rodar el món i tornar al Born». Per aquesta raó, en el moment de cercar un títol escaient a aquest bloc, de seguida se’m va acudir el nom de «Notes provençals». «Notes» perquè no tenen cap més pretensió que ésser uns apunts modestos sobre qüestions que em ballen pel cap o sobre impressions de fets que em toquen de la vora. I «provençals» per delimitar l’espai geogràfic on visc, amb la sensació permanent de tenir un peu a cada banda, a cavall entre Barcelona i la Provença. No sé si amb el títol l’encertaré ni si els continguts del bloc seran interessants però, vaja, l’única voluntat, que quedi ben clar per endavant, és aquesta.   

Tal vegada és com tornar una mica als orígens. Tornar a casa.

  1. Ves quin bon regust quin bon regust que m’ha deixat la lectura d’aquest text inicial… Regust d’amistat, regust de retorn, regust de viatge, regust d’estar a casa… em ssembla que el revisitar’e…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!