3 d'agost de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Pimec-Foment, temps d’unions

És època de crisi, de negociacions, de fusions i d’unions. Tothom es resitua per al futur. Govern català i govern espanyol negocien, les caixes negocien, les patronals PIMEC i Foment negocien… Quins resultats n’obtindrem? Mentre comença a traduir-se l’acord del nou finançament, ja fa setmanes que certes caixes catalanes treballen per a aconseguir unes fusions que les impulsi a adquirir prou magnitud per a sobreviure en el mercat econòmic global. I la petita i mitjana empresa catalana i Foment del Treball són a punt de protagonitzar unes mesures d’entesa, de relació i de responsabilitats fins fa ben poc impensables. Som a punt de veure com els màxims dirigents de les dues institucions intercanviaran responsabilitats en les dues patronals, i en tres demarcacions (Tarragona, Lleida i Girona) crearan una sola direcció.

La integració patronal que naixerà d’aquesta operació encapçalada per Joan Rosell, de Foment, i Josep Gonzàlez, de PIMEC, representarà tot el ventall de dimensions empresarials, amb la qual cosa aquesta unió exhibirà una força innegable per a fer valer els seus criteris, visions i propostes.

Tanmateix, algunes de les organitzacions integrades en les dues patronals ja han expressat els seus dubtes sobre les fusions de les caixes al·legant, entre altres aspectes, que els clients poden perdre drets. I no pot ser que els afiliats a aquestes entitats empresarials, especialment PIMEC, no hi perdin en aquesta operació d’engrandiment?

Si bé el govern espanyol i el Banc d’Espanya han expressat la seva temptació i voluntat de subsumir les caixes catalanes en el seu marc “nacional”, fins ara les fusions entre caixes es plantegen d’entitat catalana a entitat catalana.

En canvi, la unió patronal que s’ha preparat té unes coordenades diferents. L’organització de la petita i mitjana empresa catalana no té fins ara lligams orgànics amb la patronal espanyola, però el cas de Foment és molt diferent ja que la vinculació orgànica i mental sempre hi ha estat ben present.

Les estratègies empresarials catalanes evolucionen i s’actualitzen, però cal que tinguem ben present de mantenir-ne les característiques i l’especificitat pròpies, si més no amb tanta cura com es pretén fer amb el sector de les caixes d’estalvi.

(Article publicat a l’Indicador d’Economia, del mes d’agost, pàg. 29)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!