27 de febrer de 2013
0 comentaris

No sempre cal parlar malament de la justícia…

Es ben curiós que la situació atípica en la que es troba Catalunya a nivell polític, social i econòmic, sembla que té un reflex en un esmorteïment de les notícies referents al camp de la llengua, fet que porta a aquest articulista a un esforç especial a l’hora de triar les temàtiques tractades.

Tot i així, el camp de l justícia, o més ben dit dels jutjats, ens porta algunes novetats com ve sent costum. I algunes d’elles no sempre bufen contra les veles del vaixell que mena el desenvolupament de la llengua catalana. Així, hem conegut ens els darrers dies dues sentències positives, una de l’àmbit català i l’altre del País Valencià.

La primera a la que ens referim té relació amb la demanda d’unes famílies sobre l’establiment del castellà coma llengua vehicular de l’ensenyament al Principat. Aquesta vegada, el tribunal (en aquest cas el Tribunal Suprem) ha sentenciat que si ve la família demandant té dret a que els fills dels demandants rebin ensenyament en llengua castellana, aquest fet no s’oposa a la política d’immersió dels sistema educatiu en general, ja que entén que les “raons” dels demandants no poden afectar a tot el sistema d’ensenyament, sinó que pertoca a la Generalitat i a l’escola l’establir com atendre aquestes demandes particulars.  Sentència doncs important, que ve a donar la raó a les posicions expressades per la conselleria de la Sra. Irene Rigau en aquest sentit.

Per altra banda, el TSJC del País Valencià també qüestiona un xic la política indefensable del govern del PP a la comunitat. Aquesta sentència que esmentem avui fa referència a l’ impediment que la conselleria del PP té sobre l’obertura de línees d’ensenyament en català. Va passar fa uns mesos i ara la nova sentència dóna la raó a l’escola Rei en Jaume de Xirivella que a través del seu consell escolar  demanava d’obrir una segona línea en català (passar la de castellà que ja té a una segona en català) i el PP no li deixava. Varies famílies es va posar en contacte en Escola Valenciana i la sentència recull el dret (obvi per altra banda) de poder atendre la demanada de les famílies de l’escola, que volen donar un ensenyament en català als seus vailets. Segons les declaracions aperegudes a Vilaweb del Sr. Vicent Moreno d’Escola Valenciana: “Volem felicitar l’esforç de les famílies i del claustre del Rei En Jaume per haver reclamat fins a l’última instància el dret de tot l’alumnat del centre de poder estudiar en valencià, de tenir garantit un ensenyament de qualitat que assegura la competència lingüística de totes dues llengües oficials”. Llàstima que la justícia hagi trigat tres anys per donar la raó a l’escola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!