BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

14 d'abril de 2011
0 comentaris

No vull posar un fill en un món com aquest

La Sònia m’aboca una confessió terrible. Té 36 anys i acaba de saber que el seu pare de 64 pateix una malaltia incurable i molt penosa de suportar. El panorama que s’albira per al malalt i la família és molt negre. La Sònia se sent desbordada i no creu que pugui fer res per ajudar-lo. Això l’està turmentant i la porta a moments depressius. Diu que havia pensat tenir un fill, però que des que coneix la malaltia del seu pare, creu que no val la pena posar al món un fill i exposar-lo a tant de patiment.

Amb modulacions diferents, aquesta conclusió l’he escoltada més d’una vegada en altres persones. Potser la meva reflexió podrà ajudar a més gent.

Sònia, realment és terrible veure a una persona estimada sotmesa a una malaltia que li anirà disminuint les seves capacitats. Lentament, inexorablement. Però et diré una cosa que m’agradaria que reflexionessis: l’horror d’aquesta situació no justifica la forma com la vius.  

En tota mena de circumstàncies hi ha dues maneres de reaccionar, aquelles que tan gràficament es descriuen en la vella i coneguda història de l’ampolla mig buida i mig plena. No per coneguda i repetida és menys exacta. O bé ponderem més la part plena de l’ampolla, que és com dir que ens aferrem i sostenim la part vivent de la persona, o bé defallim. T’animo, Sònia, a ajudar a viure al teu pare. Tu pots fer que visqui la malaltia d’una manera menys dolorosa tant físicament com psíquica.T’animo a compartir amb ell i a relacionar-t’hi el màxim. Et convido a fabricar-li moments de felicitat, que no seran els mateixos d’abans, però que existeixen. Quan ens focalitzem en la part buida de l’ampolla, oblidem la persona malalta tot i que continua estant aquí; i això, per tal de no veure els estralls de la malaltia. Quan ens refugiem en la ploranera, actuem com si la persona ja estigués morta tot i que continua estant ben viva. D’això se’n diu enfonsar-se en la morbositat. Sònia, això últim no et convé: marcaria la resta de la teva vida que a partir d’ara esdevindria un perllongament de la situació del teu pare. La disjuntiva és: o la situació del teu pare et marca o tu amb la teva actitud vital marques la situació del teu pare. O ell t’infon decrepitud o tu li infons vida. Que guanyi la vida, Sònia. Sé que és dur, però s’ho val.

D’on et ve, Sònia, aquesta reacció? Potser prové del teu pare? O de la teva mare? De qui l’has après sense adonar-te’n? Recordes la mateixa reacció en algú d’ells en situacions semblants? Contestar-te aquestes preguntes aclarirà el sentit de molts altres sentiments, i també idees, que dirigeixen des del subconscient la teva conducta.

Milers de persones s’enfronten a la mateixa situació que tu, Sònia. Avui, a internet molts webs acullen testimonis de gent que se’n surten com poden. Escoltar el seu punt de vista i compartir les vivències et pot ajudar. N’estic segur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!