La trappola

La trappola che non acciuffa niente

31 de març de 2008
6 comentaris

Lluís de Requesens

Ja ho diu en Cucarella que el Viquipèdia és una casa de putes sense ama. Busco informació de Lluís de Requesens, i em trobo tot just quatre línies mal comptades que ben poca informació donen. Quin menyspreu cap un dels personatges més importants -per bé o per malament- de la nostra història, de la catalana, i també n’hauríem de dir de l’europea. En podreu trobar més informació al Wikipedia en alemany, anglès, francès o holandès. Fins i tot en trobareu ressenyes en rus i en suec. Tanmateix la millor i més detallada descripció del personatge la trobareu, com no podia ser d’altra manera, en castellà. Ben documentat però alhora se’l fan intencionadament ben seu. Fou governador de Milà, dels Països Baixos, heroi de la Batalla de Lepant i “Encomendador Mayor de Castilla”, que seria com dir cap militar del regne de Castella. El més interessant del personatge, i que obvien les enciclopèdies, és que en Lluís de Requesens sempre es va sentir ben català -com demostra la correspondència amb la seva mare, Estefania de Requesens-. Així que els suposats poderoríssims exèrcits de la Castella imperial estaven comanats per algú que a casa seva parlava català. Ben diferent de la història que ens van fer imaginar.

Lletra d’Estefania de Requesens a la seva mare Hipòlita de Liori, comtessa de Palamós, 23 de novembre de 1534 (Quan Lluís de Requesens tenia 8 anys).


Lluïset besa les mans de vostra senyoria i diu que estudiarà molt, i així ho fa, i que no serà aveciat, i que totstemps se recorda de vostra senyoria, i que la vol més que a tots nosaltres, i que vol ser català: que ja defensa la terra ab los altres patges del príncep [Felip] que li diuen mal de Catalunya.

Trobo que la gran virtut del Wikipedia ha estat poder copsar com es pensa i es fa una enciclopèdia, constatar com és principalment un instrument de dominació política, cultural i nacional. Comprovar com de cínics podien arribar a ser aquells savis il·lustrats de l’Académie. Certament, el que ens ha ensenyat la Wikipedia és que fins i tot les enciclopèdies cal mirar-les amb ulls crítics, pel que fa a un servidor, ja no tindran mai més l’última paraula.

  1. Mentrimentres en Requesens estava fent-los el cul gros als castellans, els Regnes de Mallorques i València estàvem intentant fer sengles republiques independents a l’estil de la de Venècia. Allò que s’anomena les Germanies. N’hi hagueren dues. I passaven a foc i ferro multitud ingents de valencians i illencs. La puta explicació històrica reinaixentista dinovetxesca dels principatins sols ens ha fet mal !  

    Sí, en lluïsset donant-se la llengua amb els castellans i de cap dels tèrcios a Flandes.

    Com diem ací: “bufes de pato”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!