Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de juliol de 2014
1 comentari

UE: estats contra pobles

Aqueix article breu el vaig publicar al setmanari Actual avui fa deu anys, malgrat el temps transcorregut encara em sembla substancialment vigent.

El text definitiu del projecte de la Constitució de la UE ha estat pactat finalment pels governs dels estats que la integren. Del redactat es dedueix que l’equilibri entre els dos principis que havien guiat el procés de construcció europea des del seu naixement, l’estatisme polític i el liberalisme econòmic, s’ha inclinat desproporcionadament a favor del primer.

“L’estatisme, defensat principalment per França i Espanya, ha esdevingut un dogma que substitueix els pobles com a subjecte polític. Aquest integrisme d’Estat (territorial, simbòlic, ideològic) ha anat augmentant a mesura que les raons que justifiquen la forma-Estat han minvat per l’ascens d’entitats subestatals, l’augmemt del mercat i la dinàmica supraestatal derivada del funcionament d’institucions comunitàries com el BCE o el Parlament europeu. 

La Constitució que se’ns atorga no parteix del reconeixement de les persones ni dels pobles com a subjectes constituents i de drets. Només recull genèricament els primers i deixa a cada Estat la configuració concreta dels drets i dels deures dels ciutadans. Entre els ciutadans i els estats no hi ha espai per als drets col·lectius, que són el complement indispensable dels individuals i la garantia d’evolució de les societats. Es petrifica el paper abstracte i pretesament igualitari dels estats, sense que s’imposin límits a l’acció liquidadora de les entitats nacionals que practiquen (catalans, corsos i bascos, per exemple).

A Catalunya hi havia un atradició d’optimisme europeista que s’ha apagat a mesura que es menysprea la nostra identitat en el conjunt europeu. No hi ha cap altra via que plantejar un conflicte jurídic i polític davant les institucions parlamentàries i judicials internacionals, i el primer pas és votar “no” en el referèndum de ratificació de la Constitució europea dels estats contra els pobles.” 

  1. Fa molts anys que s’enraona de l’Europa dels pobles (molts, des de quan la UE encara era la CEE), però això només era una traducció dolenta (o interessada, segons qui la digués) de “People’s Europe”. La UE és, des del seu inici com a CECA, una família d’Estats (una família no gaire ben avinguda, per cert).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!