Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 d'octubre de 2009
5 comentaris

Cristòfor Colom i el món català

Amb diferents intencionalitats, i intensitats, hom celebra arreu de l’espai euro-americà la commemoració de “la descoberta” (venint d’Europa) del “nou”continent.

En un segon pla apareix el nom del descobridor, Cristòfor Colom, català no reconegut com a tal per la historiografia oficial espanyol que el fa, de grat o per força, italià. Els treballs que sostenen la catalanitat de Colom prenen volada a mesura que avancen les possibilitats de recerca. Personalment he llegit amb fruició dos llibres al respecte: “Colom i el món català”, un llibre col·lectiu editat per Rafael Dalmau, Barcelona 1993, i “Cristòfor Colom. Príncep de Catalunya” de Jordi Bilbeny, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 2006.

Des de fa vint anys existeix el Centre d’Estudis Colombins, (www.cecolom.cat), una associació cultural aixoplugada per Òmnium Cultural, dedicada a la recerca i la promoció dels lligams històrics entre el món català, Cristòfor Colom i la descoberta d’Amèrica. Enmig de les diverses commemoracions oficials espanyoles que se superposen en la data d’avui, des del catalanisme caldria promoure els vincles entre els nouvinguts procedents de llatinoamèrica i la catalanitat, aprofitant l’eventual recuperació del descobridor com un referent per a la nostra història nacional. 

  1. Benvolgut Jaume,
    ja que escrius sobre la qüestió, permet-me que et recomani una visita a l’Institut Nova Història, que és la fundació que acull Jordi Bilbeny i el seu equip d’investigadors.
    Aprofito per felicitar-te pels 602 vots rebuts que t’han fet membre de la Junta de Reagrupament. Molta sort en el projecte.

  2. Llegeixo el teu post i t’envio aquestes línies per fer-te saber que, a part del Centre d’Estudis Colombins, també treballen des de fa uns anys, en el tema de Joan Cristòfor Colom català, els de la Fundació d’Estudis Històrics: http://www.histocat.cat/index.html. I també per fer-te saber que ara acaben de sortir dues traduccions d’autors americans sobre el mateix tema a les editorials Cossetània i Edicions Puerto segons l’Avui: http://www.avui.cat/cat/notices/2009/10/dues_novetats_editorials_avalen_l_origen_catalanoparlant_de_colom_74501.php

  3. En aquell temps un ciutadà català, valencià o balears, era considerat estranger a la Corona de Castella i Lleó, i viceversa un castellà era estranger a la Corona d’Aragó, Principat de Catalunya, Regne de València, Balears,…. Això que avui dia també es sorprenent per molta de gent, ha fet creure erroniament que Colom no era espanyol .Però sí que ho era per ser de la Corona d’Aragó Comtes de Barcelona i pert tant ser subdit dels Reis Catòlics. Un error ja des del principien de l’investigació que ha fet desviar el camí i ser la causa de la gran confusió que hi ha hagut en la cerca de l’l’origen del descobridor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!