Pel Dret a Decidir: dos anys després del 18-F

Avui fa dos anys que es va celebrar a Barcelona la manifestació convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, (que es presentava públicament amb aquesta iniciativa).

El lema de la marxa era “Som una nació i tenim el dret a decidir”, malgrat el buit mediàtic que va precedir la convocatòria, aquesta fou un èxit de participació. Feia poques setmanes del pacte de la Moncloa entre Zapatero i Mas, hi havia indignació entre els sectors nacionalistes més actius i tothom presentia que el procés estatutària acabaria en fracàs.

ERC, l’única formació política que donava suport la mobilització, no va saber donar continuïtat a l’ímpuls polític al sobiranisme que la manifestació va fer aflorar i va entrar en una fase de dubtes sobre quina posició adoptar davant l’Estatut. Tothom ja sap com va anar tot plegat a partir d’aleshores.

Avui, dos anys després tenim el sobiranisme civil en posició avançada, tot i que li falta trobar estabilitat organitzativa, autonomia respecte dels partits i arrelament efectiu a nivell territorial. El sobiranisme polític està abocat al desplegament estatutàri i a la gestió de la quotidianitat, essent encara una qüestió pendent la formulació d’una estratègia creïble cap a l’autodeterminació.

La primera mesura a adoptar, si realment es vol avançar cap a l’exercici del dret a decidir a mig termini, és la de coordinar de forma estable les mobilitzacions del sobiranisme social amb l’actuació de les forces que es reclamen del sobiranisme polític. CIU, ICV i ERC varen donar suport a la manifestació del 1-D (primeres valoracions, valoracions addicionals), tot just fa tres mesos, també convocada per la PDD, ja ha estat un pas endavant, però no suficient. Passat el 9 de març, una de les qüestions a analitzar en quina mesura el potencial de mobilitació cívica del sobiranisme es reflecteix en els resultats electorals de les forces que li donen suport.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *