Anotacions sobre el poble català com a minoria nacional

Al si de l’independentisme, no sense debat ni contradiccions, prospera el plantejament de basar el dret d’autodeterminació del poble català en la condició de minoria nacional dins els estats espanyol i francès (no pas en el cas d’Andorra), que neguen fins i tot l’existència mateixa de la nostra comunitat nacional de Països Catalans.

Entre les moltes opinions de juristes i politòlegs que així ho afirmen, he recuperat una entrevista al professor de Dret Internacional de la URV Santiago José Castellà Surribas de data 13 d’octubre del 2002 apareguda al diari El Punt on afirma, entre altres coses a la pregunta: “Catalunya es podria considerar una minoria dins l’Estat espanyol ?

“Sí, el concepte de minoria seria perfectament equiparable a la situació catalana. La forma correcta de definir la identitat catalana seria sota el concepte ètnic o cultural. El català vehicula molt més que el simplement lingüístic perquè proporciona uns símbols, una forma d’entendre el món, una idea de la comunitat a la qual pertanyem; tot això configura el que volem ser com a poble. Es podria dir que la catalana, és una minoria nacional en la mesura que hi ha la voluntat de tenir personalitat política pròpia”.

La resposta és clara i correcta, com d’altres se’n poden citar en el món acadèmic, però l’he triada perquè hores d’ara Santiago Castellà és senador per Tarragona pel PSC(PSC-PSOE) i no sé mantindria allò que va dir fa divuit anys. I, en segon lloc, la periodista que l’entrevistà és Raquel Sans, actualment diputada al Parlament de Catalunya per Tarragona a les llistes d’ERC, un partit poc propens a emprar l’argument i aplicar una estratègia conseqüent a la condició de minori nacional del poble català. Caldria que ella mateix respongués a la qüestió que va formular al professor Castellà.

Afegeix un comentari