26 de maig del 2019: eleccions europees

Avui s’escau el dia d’Europa, una bona ocasió per repensar-la en aqueixa època de crisi del projecte comunitari per causa de l’elitisme de la classe política dirigent de la UE, desconnectades de les problemàtiques nacionals i la fractura dels principis democràtics a estats com Polònia, Hongria, Malta i el Regne d’Espanya. El cas català és hores d’ara un conflicte de dimensió europea i com a tal ha de ser present a les eleccions europees de l’any vinent on a més de presentar candidatura pròpia els independentistes catalans haurien de ser presents a llistes de partits arreu d’Europa.

Post Scriptum, 30 d’octubre del 2018.

L’anunci d’Oriol Junqueras afirmant que serà el candidat d’ERC a les properes eleccions europees confirma la persistència en l’error: no hi haurà llista unitària republicana a Europa malgrat els esforços de Junts per Catalunya oferint-li encapçalar una candidatura unitària. Al punt actual del conflicte amb l’ordre estatal espanyol els independentistes han d’anar a Madrid i a Brussel·les en un sol bloc, representant un poble que esdevenir estat i per tant els dirigents s’han de comportar amb aqueixa mentalitat. Les llistes pròpies són per a les eleccions al Parlament de Catalunya i les municipals, no pas quan la qüestió de l’estat propi és la que està en joc. Josep-Lluís Carod-Rovira, entre altres personalitats referents de l’independentisme, tots aconsellen anar a Europa amb una candidatura de país, justament el contrari que ofereix Oriol Junqueras que planteja una llista oberta als republicans espanyols, que no és altra cosa que una variant de l’operació reformista intentada per Miquel Roca fa trenta anys, i com tothom reconeix, fallida.

Post Scriptum, 13 de novembre del 2018.

Arnaldo Otegi a partir de l’obvietat històricament demostrada que sense unitat estratègica no és possible l’alliberament nacional ha plantejat una llista galeusca per a les eleccions europees de l’any vinent. És una iniciativa pròpia d’un dirigent que analitza la realitat política en termes de conflicte amb l’Estat no pas de politicastres addictes al peix al cove i no és incompatible amb una candidatura unitària catalana que, com explica aqueix vespre Pere Martí a Vilaweb, seria la fórmula per superar el 50% dels vots sense fer un referèndum. El president Puigdemont ha mostrat avui la seva predisposició a ser el número dos d’Oriol Junqueras i ha convidat la CUP a afegir-s’hi. El cabdill d’Esquerra i la direcció dels anticapitalistes han reaccionat amb els automatismes sectaris que els desqualifiquen per liderar un procés d’independència. Ara està per veure la capacitat integradora del president Puigdemont i la Crida per fer realitat aqueixa aposta.

Post Scriptum, 6 de desembre del 2018.

Després d’argumentar que no s’esqueia fer una llista unitària per a les eleccions europees per tal de poder atreure el vot republicà espanyol, ERC ha tancat una candidatura amb Bildu i BNG excloent expressament tot allò que podríem dir “espai Puigdemont”. Abans d’ahir, una colla de militants amb patriotisme i dignitat han plantat cara a la impostura, el sectarisme i la mediocritat de Junqueras/Sol amb un manifest apel·lant a la unilateralitat i la unitat. Avui l’ANC ha fet una crida a una llista unitària per a les eleccions europees recollint signatures de suport.

Post Scriptum, 16 de desembre del 2018.

Aqueix cap de setmana la CUP ha decidit no concórrer amb candidatura pròpia a les eleccions europees, fet que pot contribuir a bastir-ne una d’unitària al marge de la que pugui articular ERC que prioritza el sectarisme de partit a la mateixa consecució de la independència.

Post Scriptum, 15 de gener del 2019.

Avui s’ha fet públic el principi d’acord entre PNV/EAJ i PDECat per anar junts a les eleccions europees emprant novament les sigles Junts per Catalunya que serà també la denominació de les candidatures municipals. Essent irreversible la ruptura amb la llista d’ERC/Bildu/BNG resta oberta la possibilitat d’arribar a una candidatura conjunta amb Compromís i Mes per Mallorca i Chunta Aragonesista.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *