Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 de novembre de 2012
1 comentari

25-N: la liquidació definitiva del tripartit d’esquerres

Vaig seguir amb atenció la compareixença mediàtica de Josep Ramoneda, Josep Lluís Carod, Raül Romeva i Ernest Maragall anunciant el propòsit de bastir una alternativa progressista a la previsible victòria de CIU el 25-N, no pas perquè el comparteixi sinó per analitzar la viabilitat d’aqueixa iniciativa.

En primer lloc, una eventual reedició del tripartit d’esquerres no es podrà fer amb els components originaris: el PSC serà reduït a una federació regional del PSOE, cada cop més marginal en la política catalana però no per això disposada a bastir projectes compartits amb organitzacions autòctones. La Nova Esquerra Catalana que impulsaran Ernest Maragall i els socialistes catalanistes encara ha de trobar la seva identitat i ICV, que sortira afeblida de les eleccions de diumenge vinent, serà l’única formació que s’hi avindrà com a taula de salvació.

Pel que fa a ERC, Oriol Junqueras ha renegat avui públicament, i definitivament, de l’experiència del tripartit sense fer-ne autocrítica ni assumir cap responsabilitat per la practica contra-independentista desenvolupada en nom del gradualisme federalista i la prioritat a les polítiques socials de ficció. L’espai del progressisme banal i anacional (català) serà desplaçat per una Esquerra subalterna respecte de CIU, l‘anticapitalisme de la CUP i l’independentisme contraposat a l’ordre estatal i autonòmic que aspira a encapçalar Solidaritat

En segon, i en resum, el final del tripartit anomenat pomposament Entesa Nacional i de Progrés, deixa a la vista les contradiccions de les esquerres catalanes davant el fet nacional. L’experiència dels tripartits ERC-PSC-ICV ha fracassat perquè han contraposat drets nacionals i drets socials, prioritzant aqueixos darrers.

S’obre, un altre cop la possibilitat de recuperar el republicanisme autòcton menyspreat per l’actual Esquerra i actualitzar la vigència del pensament polític català democràtic i no dogmàtic, aquell que integra les reivindicacions socials dins un projecte nacional català.

  1. En més del mateix

    en trenta anys d’anar enfonsan-nos a poc a poc 

    cada vegada més.

    En un cosmopolitisme

    que sempre sembla pensat per als mateixos de sempre

    i en contra del mateixos de sempre

    i que no du enlloc a ningú.

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!