Bloc de notes

Publicat el 29 d'agost de 2020

Va de ciència

El meu nebot M fa els deures i ens envia recomanacions de blocs divulgatius en l’àmbit de la Física i les Mates, tal i com havíem quedat.

“Date un Voltio” / “Date un Vlog”: Canals de física (mateix youtuber, Javier Santaolalla, però que té 2 canals). Tots dos son de divulgació. Ara bé, el primer és més “infantil” o si més no més visual, i els temes els tracta amb una mica més de senzillesa i sense tanta profunditat però també amb rigor científic. En el segon canal tracta temes similars al primer però aprofundint una mica més (però segueixen sent per a públic no especialista!). En aquest segon també fa reflexions personals sobre temes d’actualitat i sobre la ciència en general, també molt interessants.

“La gata de Schrödinger”: Un canal on la Rocío Vidal tracta temes de molta actualitat i aportant dades i fonts objectives per explicar per exemple el 5G, crisi covid… no són ben bé “vídeos de divulgació” sinó més aviat d’actualitat, però parla des d’un punt de vista científic, social i crític alhora amb videos molt entretinguts i útils. Molt recomanable, diu.

“Derivando”: Canal de divulgació de matemàtiques i no pas de física però ens el passa per si li volem donar una ullada, a ell li agrada molt. Edu Sáenz de Cabezón fa videos sobre matemàtiques però ho explica tot de forma molt molt planera i assequible. Fa que les matemàtiques no semblin gens abstractes i n’explica curiositats molt divertides.

“QuantumFracture”: Canal de divulgació de física similar al “Date un Voltio” pel que fa a contingut. Tots dos expliquen conceptes i camps de la física de manera molt senzilla i amb recursos molt visuals que ho fan entretingut. En M diu que té la sensació que l’autor, Jose Luis Crespo, té més videos sobre el cosmos, astronomia, etc. que ens poden interessar més (això ho diu sobretot per la MJ).

Aquests quatre són els preferits d’en M i també els més coneguts. Ara bé, n’hi ha molts altres, per exemple:

  • “Raiz de Pi”, un altre de matemàtiques però amb videos més aviat casolans que tracta temes de molta actualitat amb moltes dades, una mica com la “Gata de Schrödinger”. El que porta el canal és estadista o similar i actualment està fent un seguiment de les dades que es publiquen sobre la Covid per desmentir rumors falsos o aclarir conceptes de les estadístiques que van sortint sobre el tema.
  • “SizeMatters”, dedicat exclusivament a la nanotecnologia però recomanable perquè la noia que fa els videos s’explica molt bé i és divertida.
  • “Operador Nuclear”, dedicat exclusivament a la física nuclear. És més actiu a twitter que a youtube però té algun video interessant on tracta objectivament o des d’un punt de vista científic el tema de les centrals nuclears i mites relacionats.

Per últim, ens recomana que fem un cop d’ull a les famoses “Lectures” de Richard Feynmann, un científic singular de mitjans s.XX (tocava els bongos en un club de salsa mentre ajudava al desenvolupament de la bomba atòmica durant la IIGM). Diu que és un divulgador excel.lent i té unes xerrades que va fer a Princeton cap als anys 60 per estudiants de qualsevol grau on fa un repàs de tota la física de forma brillant i molt entenedora. Hi ha les classes penjades a youtube i ben pocs físics no n’han vist els videos… (o llegit, perquè les classes estan transcrites). Diu que són classes de pissarra i guix i per tant “no son tan entretingudes”. En M el troba “molt enginyós i divertit i les classes es fan bastant amenes, apart de tractar temes complicadíssims amb una facilitat que fa por”.

Doncs moltes gràcies! Hi farem un cop d’ull.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dia a dia | s'ha etiquetat en , , per jpip | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent