Des de la Plana

Josep Usó

5 de febrer de 2014
General
0 comentaris

Són de segó!

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha fet el que havia de fer.

Ahir mateix estava jo indignat. I ho estava perquè les pressions polítiques envers d’Acadèmia Valenciana de la Llengua havien ajornat la presentació del Diccionari de la Llengua “per problemes tècnics”.
Hui, però, tinc un motiu d’alegria. L’Acadèmia, les persones que han estat treballant per tal d’enllestir un diccionari sencer no s’han deixat aixafar per unes pressions ridícules i hui mateix l’han presentat. Ja es pot consultar a Internet.
I es pot veure que tot el motiu d’escandol és que al País Valencià al Català se li diu Valencià i que al Principat, a les Illes, a la Franja, a la Catalunya Nord i a l’Alguer, al Valencià se li diu Català. I ja està. Això és tot.

Evidentment, cap “polític” ha anat a fer-se la fotografia per la presentació.
I ara, han demanat un dicatamen jurídic per si aquesta entrada del diccionari s’adecua a la legislació vigent. Alerta!

Aquesta definició és una definició científica (a més de prou indiscutible). és com si el politic de torn, davant d’una definició de la mida de, per exemple:
Es defineix la potència com la variació del treball realitzat per un sistema en funció del temps transcorregut. Matemàticament s’expressa com la diferencial del treball respecte del temps. És a dir: P = dW/dt. La seua unitat en el SI és el watt (w).

anaren i demanaren un dictamen jurídic per veure si està o no d’acord amb la legislació vigent. Qualsevol jutge normal els remetria a un tractat de Física elemental i prou. I fins i tot els podria preguntar per quina raó ocupen un càrrec públic si no saben una cosa així.

També resulta curiós que no hagen trobat cap més cosa esmentable, en tot el diccionari. No sé. Per dir alguna cosa que ells puguen entendre, algo com “el tipus de lletra és el més bonic? està d’acord amb la idiosincràsia del poble valencià?”

Al meu poble, quan algú tira coets en una festa o celebració i el públic considera que són pocs o de poca potència, se sol cridar:
Són de segó!
Doncs això. Els polítics que manen o ho fan veure al País Valencià, les seues amenaces i actuacións,
Són de segó!

Josep Usó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!