Des de la Plana

Josep Usó

9 de desembre de 2020
0 comentaris

La carrera.

Avui s’ha fet públic que Bonn acollirà la tercera seu del Centre Europeu de Meteorologia. Ha aconseguit ser triada entre nou ciutats candidates. I la que ha quedat segona ha segut Barcelona. La seua alcaldessa, aquella que va pintant la ciutat de coloraines i escampant tota mena d’obstacles per a dificultar la circulació de vehicles i persones, ha declarat que només unes dècimes han separat Barcelona de Bonn. Això significa que no ha acabat d’entendre de què es tractava. Hi havia una seu per adjudicar i nou ciutats candidates. I el resultat final és que una de les ciutats ha guanyat la seu i les altres vuit no. Hi ha una única guanyadora.

Pel que sembla, tan bon punt s’adjudiqués la seu, hi ha prevista la creació de 400 llocs de treball. Segurament, llocs de qualitat. Perquè per a estudiar l’oratge calen meteoròlegs. I equips sofisticats que requereixen també un manteniment delicat. Aquesta mena de centres tecnològics sempre atrauen, al seu voltant, empreses de serveis que augmenten la creació de llocs de treball qualificats. I de durada molt llarga.

En qualsevol cas, la inversió se n’anirà a Alemanya. I possiblement, alguns dels qui haurien pogut treballar-hi, també se n’aniran allà. Algun que altre cervell d’ací emigrarà darrere d’una bona possibilitat de treball. Algun més.

La pèrdua de la inversió, tot i que segurament en menor mesura, em recorda ja fa uns anys, en temps del qui fou president del govern de l’Estat José María Aznar i de l’alcaldessa de València Rita Barberà. A la vegada, es decidia si s’adjudicava a Catalunya el reactor experimental de fusió nuclear i la Copa Amèrica. Com tothom recordem, es va guanyar la seu de la regata i es va perdre la seu del reactor, que va acabar a la finca de Caradache, al sud de l’estat francès.  Aquell dia, tant el president com l’alcaldessa botaven d’alegria. Avui, tot el que es va generar amb la Copa Amèrica ha desaparegut o són edificis sense gaire utilitat. Per no esmentar les estafes de tota mena que es van generar al seu voltant. Per contra, amb la col·laboració de 35 països, ara s’està començant a muntar el reactor que pretén aconseguir controlar la fusió nuclear. En aquell cas, sembla que els llocs de treball que s’han creat voreja els 10000. I es preveu que el reactor estarà en funcionament durant dècades.

Tant en un cas com en l’altre, col·laboraven diferents administracions, entre altres, la Generalitat i l’administració espanyola. En el cas de la seu de l’agència europea de Meteorologia, hi intervenia també l’ajuntament de la ciutat. Es veu que quan determinades administracions col·laboren, el més que es pot aconseguir és un segon lloc. Que no serveix de res. Hem perdut una altra carrera.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!