Prendre la paraula

jordimartifont

1 de març de 2010
0 comentaris

‘Filmen Dones’, al març a l’Ateneu Llibertari Alomà

Durant el mes de març, al voltant del Dia Internacional de la Dona Treballadora, l’Ateneu Llibertari Alomà de Tarragona organitza un cicle de cinema de dones, concretament de reportages i alguna peça de creació. Les projeccions, diverses tal com es pot veure en la programació adjunta, comptaran amb la presència de dones directores, realitzadores… relacionades amb els reportatges que s’hi projectin
El cicle s’anomena “Filmen Dones” i tindrà lloc cada divendres de març a les 19h a l’Ateneu Llibertari Alomà, c/Misser Sitges 9, Part Alta, Tarragona. En podeu seguir la programació aquí mateix o al bloc de l’Ateneu.


5 de març
“Entre l’anonimat i la resistència (dones i franquisme)”, 45′, amb Anna Campanera Reig, coautora de la guia didàctica i el reportatge junt amb José Ignacio Martín.
Projecció del documental i presentació d’una guia didàctica per treballar amb alumnat de Secundària editats per la Secció Sindical d’Ensenyament de CGT de Ponent. A través de quatre capítols metafòrics (L’exterior, el desert; L’interior, un hivernacle; La convivència, la ignomínia; La pròpia vida és impotència) que representen quatre àmbits de la dona –del vessant més social al més íntim-, es fa un recull, en forma d’entrevista, del testimoni de tres dones que han viscut el Franquisme, de diferents maneres, “entre l’anonimat i la resistència”: Carme Alcalde, Antonina Rodrigo i Caterina Mateu.
El documental tracta diterents temàtiques tant a nivell personal (el dol, el sexe, el treball, la vida familiar, el silenci, la por, la germanor entre dones, la deshumanització, la consciència de gènere, l’aïllament…) com social (la guerra, la repressió, l’exili, el masclisme, el Franquisme, la presó…) A més a més, els apunts del narrador contrasten amb el treball entorn les fonts orals dels testimonis i la càrrega dramàtica de la darrera part, que permet relacionar els fets històrics i socials amb altres àmbits del coneixement, com la literatura i l’art.
El documental i la guia es podran aconseguir el dia de la projecció, amb un bo d’ajut de 5€.
Organitzen: CGT i Ateneu Llibertari Alomà.

12 de març
“Silenci. Aquí es tortura”, amb Laia Alsina, coautora del documental junt amb Mariona Ortiz i Núria Piera.
Un reportatge sobre la tortura aquí. El mecanisme que permet la tortura és com l’engranatge d’una màquina. Un engranatge format per policia i funcionaris de presons, fiscals, metges forenses, jutges, mitjans de comunicació i la societat que calla, gira la cara o justifica la tortura.
El documental segueix el testimoni del Jordi Vilaseca, el Dani Morales, la Nekane Txapartegi, l’Uai Romano, l’Iker Agirre i l’Amaia Urizar. Les seves històries són com les de moltes altres persones. En el moment d’acabar el documental, la majoria havien estat condemnats a diverses penes amb declaracions obtingudes sota tortura. El reportatge, però, té uns altres protagonistes, els qui es van negar a parlar amb les autores. Els qui van posar excuses com que el seu trípode no cabia en una roda de premsa dels Mossos d’Esquadra…
http://silenciaquiestortura.blogspot.com/
Organitza: Ateneu Llibertari Alomà.

19 de març
Sessió de curtmetratges que parlen de dones.
Organitza: Ateneu Llibertari Alomà.

26 de març
“Ahimsa: contra la guerra!”, d’Erika Sànchez Marcos.
http://www.youtube.com/watch?v=_Iu_K_RLh2A
Organitzen: Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau i Ateneu Llibertari Alomà.

9 d’abril
“No s’accepten propines”, 23,30′, amb Estefania Saval i Llorca, coautora amb Antònia Amengual.
La pel·lícula reflexiona entorn l’obra “Quadern roig de Barcelona” (1937), de Mary Low i la seva vigència a la Barcelona actual, a través del testimoni de quatre dones implicades en diferents lluites socials.
Organitza: Ateneu Llibertari Alomà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!