Prendre la paraula

jordimartifont

1 d'abril de 2013
0 comentaris

Maria Romano i el “Dents i ungles”, cada setmana a Prendre la Paraula

Ja ho he dit en altres entrades d’aquest Blog i ho repeteixo ara. Cada setmana escolto unes quantes vegades “Dents i ungles”, el programa sobre poesia que la Maria Romano fa a Puntsisràdio, la ràdio de Reus, dilluns de les 20 a les 21h i dissabte de les 15 a les 16h. Per això li he proposat de publicar en aquest blog les entrades que m’arriben en forma de correu electrònic i que ella envia a col·lectius i gent diversa. Així que a partir d’ara mateix, gaudiu-ne cada setmana. Comencem amb el “Dents i ungles” dedicat a Pere Quart, de la setmana passada:
Textos: Vacances pagades (1960); Antologia bufa (2002)
Música: Carlo Actis Dato Quartet (“Marina di Vinosa”, “Ionio”, “Et voila”, “Couscous”, “Pizza Connection”, “Pornostar”); Els 3 tambors (“Romanço del fill de vídua”); Rachel’s (“Third self-portrait series”); Tomasz Stanko (“Daada”); Ovidi Montllor (“Corrandes d’Exili”); John Christensen (“Part 1. Events 1-2-3-4-5-6-7”); Percussion Group Cincinnati (“Clusters on a quadrilateral grid 2”, “Clusters on a quadrilateral grid 4”); Martha Argerich (“Prokofiev: Toccata, Op.11”); George Russell (“Man on the moon”, “Event I”); Francesc Pi de la Serra (“El burgès”), Remei Margarit (“L’Oriol”, “Classi mitjana”).

Humor i provocació amb un dels grans poetes satírics de la literatura catalana.

EL GRAN BURGÈS

Es lleva a dos quarts d’una,
es banya i es perfuma
i amb l’haiga nou que té,
corre a firmar una estona
a un banc de Barcelona
on fot de conseller.
Finida l’àrdua tasca
i per no caure en basca
pren un vermut complet
a un club de senyorassos
tibats, lluents i grassos
que ja ho tenen tot fet.
Allà mateix, el maître
vinclant l’esquena dreta
li cantarà el menú,
i ell triarà una truita
de llagonstins, poc cuita,
i una “perdrix aux choux”.
ÉS L’OFICI DEL BURGÈS: 
MENJAR, JEURE I NO FER RES.
Un cop llesta la teca,
se’n va a la biblioteca,
s’enfonsa en el sofà
i dorm la migdiada,
l’armilla descordada
i un ronc al paladar.
Després, el gran sapastre,
s’arribarà a cal sastre
per emprovar-se un tern:
l’arruga de l’espatlla…
dels pantalons la ratlla…
l’amplada de l’infern.
Més tard, com cada dia,
seurà a la barberia
on el perfilaran…
L’altre vermut, la cita
-que avui toca Lolita-
i cap al restaurant.
ÉS L’OFICI DEL BURGÈS:
MENJAR, JEURE I NO FER RES.
Endrapen tres passades
tan densament cuinades
que ja no poden més…
Amb el que el mosso els cobra
a casa d’un manobre
viurien tot un mes.
Mata llavors tres hores
a un antre dels afores
on donen striptease;
després amb cara llarga
i la saliva amarga
pugen tots dos al pis. 
Al pis de la fulana,
que li farà amb desgana
l’amor sense perills…
I a casa, a darrara hora,
on vetlla i potser plora 
la mare dels seus fills. 
ÉS L’OFICI DEL BURGÈS:
MENJAR, JEURE I NO FER RES. 
(Apèndix 3, 1999)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!