Jocs mancala de 3 files de forats a la Banya d’Àfrica

En alguns casos, la forma característica dels taulers mancala ens permet conèixer la zona d’origen. Mentre que alguns jocs de mancala són coneguts per les seves boniques talles, altres són coneguts per la mida del tauler o pel nombre de files de forats. Aquest és el cas dels taulers de tres files.

Els mancala es classifiquen sovint segons el nombre de files. Aquesta forma de classificació és només descriptiva. Hi ha moltes variacions en les regles que venen determinades pel nombre de files. A la part oriental del continent africà, la regió formada pels estats de Djibouti, Eritrea, Etiòpia i Somàlia és coneguda com la Banya d’Àfrica. En aquesta regió i en la frontera amb el Sudan i el Sudan del Sud es juga als jocs gabata.

Foto: Jugant a jocs gabata © Tots els drets reservats. Vicenta Canal.

Gabata (gabeta, gebeta, gebta o gobeta) és el terme genèric donat als jocs de mancala jugats a Etiòpia i Eritrea. Aquests jocs es juguen habitualment en un tauler de 3×6, és a dir, tres files de sis forats, però no sempre. Hi ha molts jocs gabata de dues files. Hi ha alguns gabata i altres jocs relacionats que es juguen, o s’han jugat, en taulers de dues files de cinc forats (2×5); de sis (2×6), de set (2×7); de dotze (2×12)com: alemungula, andada, anywoli, lamlameta, luuth i qelat.

Per altra banda, s’usa també el terme “selus” per a referir-nos, de manera genèrica, al subgrup de jocs gabata que es juguen en taulers de tres files. Selus també és un nom específic d’un joc, proposat per alguns autors per a referir-nos a una variant de la ciutat de Massawa, a Eritrea.

En els jocs de tres files (els selus), a cada jugador li correspon la fila de sis forats més propera i els tres forats més a la dreta de la fila central. En alguns jocs d’aquests tipus, el primer moviment és jugat simultàniament pels dos jugadors a mode de cursa fins que ambdós caiguin en un forat buit. El primer jugador en arribar a un forat buit, començarà la segona etapa. És el cas del joc sulus aidi i del joc abalala’e. A vegades, no hi ha captures durant el joc ja que els jugadors acumulen el major nombre de llavors en uns forats concrets que se’ls anomena “reclamats” i les colliran en acabar la partida o ronda.

En el número 3 de la revista digital Món aualé (juliol-setembre 2012) podeu descobrir els mancales de tres files de la Banya d’Àfrica.

 

Jocs mancala de 4 files de forats a l’Àfrica central i de l’est

Els jocs de quatre files formen una gran subfamilia dins del món dels jocs mancala.

Mentre que la majoria de jocs mancala de dues files tenen com a objectiu capturar més llavors que l’adversari i cada jugador sembra en el seu territori i en el de l’oponent, tot i que no és sempre així; la majoria de jocs mancala de tres i quatre files tenen per objectiu immobilitzar a l’adversari, o bé, per guanyar la partida o ronda, cal capturar totes les llavors de la fila interior de l’oponent. En la subfamília dels jocs de quatre files cada jugador sembra sols en els forats del seu territori.

L’Àfrica de l’est o Àfrica Oriental és la regió de l’est del continent africà, definida de manera variable segons la geografia o la geopolítica. Acostuma a incloure els estats i territoris següents: Djibouti, Eritrea, Etiòpia, Kenya, Seychelles, Somàlia, Tanzània, Territori Britànic de l’Oceà Índic (arxipèlag de les Txagos), i Uganda. A vegades, també es considera part de l’Àfrica Oriental el Sudan i Sudan del Sud. A l’Àfrica oriental i central podem trobar, entre molta altres, els següents jocs de quatre files: bao la kiswahili, hawalis, bao kiarabu, kombe, kisolo i mangola

En el número 3 de la revista digital Món aualé (juliol-setembre 2012) podeu descobrir els mancales de quatre files de l’Àfrica central i de l’est i de la península Aràbiga. “Món aualé” és la primera revista digital divulgativa dels jocs mancala. Té una periodicitat trimestral, editada en català, i consta de 20 pàgines. Podeu trobar-hi altres articles divulgatius, regles detallades per aprendre a jugar a diferents jocs mancala i veure alguns objectes relacionats com taulers, figures, postals i altres peces singulars. També hi ha diversos enllaços per veure videos en línia, ampliar regles de joc o diverses informacions.

Alguns dels jocs mancala al Món

Els jocs mancala tenen una distribució geogràfica molt àmplia. Els jocs mancala són uns dels jocs de taula més antics del món i, probablement, els més jugats al llarg de la història. S’han jugat i es segueixen jugant de forma tradicional amb moltes variacions al llarg d’Àfrica, de l’Orient Mitjà, d’Àsia central i meridional, al llarg del sud-est asiàtic, el Carib, i fins i tot a Amèrica Central i del Sud i a parts d’Europa. 

En el núm. 3 de la revista digital Món aualé trobareu un recull de 150 jocs mancala tradicionals en un mapamundi, agrupats segons la distribució geogràfica i la mida del tauler que es necessita per jugar-hi.