15 de gener de 2008
1 comentari

L’herència de CUBA

Ahir al matí, a primera hora, rebo una trucada demanant per la Margarida Aritzeta, com que ja havia marxat de casa, demano després d’identificar-me si vol algun encàrrec. El sacerdot escolapi pare Oriol Tremoleda, em va confessar, tot i que el sacerdot era ell, que estava entusiasmat amb la lectura de la novel·la  L’herència de Cuba,  pel ben escrit que estava el llibre (valor que no sé si cotitza gaire avui) i per la captació de l’ambient de l’illa on el pare Oriol Tremoleda ha viscut molts anys.

 Després d’una llarga conversa telefònica en què li he explicat les motivacions familiars que varen portar la Margarida a escriure aquesta novel·la i haver-li facilitat la seva adreça electrònica, he pensat en la novel·la. Tot i la dificultat de trobar-la a moltes llibreries, penso que té una doble vigència que tot seguit detallaré molt breument.

Per una part, Cuba és amb freqüència als mitjans de comunicació, especulant sobre el futur de l’illa quan falti o deixi el poder Fidel Castro. Crec que la novel·la traspua el món social, sobretot el camp, que es veurà afectat per la Revolució, però aquesta vessant és la menys important de la novel·la.

La més rellevant és la que conté  la filosofia que l’autora hi va voler imprimir, que no és altra que explicar la història d’aquelles persones que varen anar a fer les amèriques i no se’n varen sortir.

En el moment de publicar-se la novel·la, l’allau immigratòria no era significativa, per això crec que en aquest aspecte és més vigent que mai i ens demostra que en la literatura de casa nostra, hi apareix tot l’univers de temes possibles en literatura, i que la literatura catalana és tan rica com la major part de literatures importants del món.

Deia el crític literari Àlex Broch que segurament era la millor novel·la d’aquesta temàtica escrita en català, llàstima que aquesta afirmació la va fer al cap de mot temps després d’haver-se publicat, quan la novel·la pràcticament ja no era present a moltes llibreries, és a dir l’afirmació no comportava gaire consol. En canvi trobar un lector apassionat amb la novel·la deu anys desprès de la publicació, crec que deu produir una gran satisfacció, com que només  m’ho imagino, ja li ho preguntaré a l’autora.

  1. Pel que sembla, aquesta novel·la manté viva la seva actualitat. El 31 de gener de 2008 es presenta al Palau Moja el llibre "Cuba a Catalunya. El llegat dels indians", de la periodista Tate Cabré, que en fa esment en el capítol 4, i que també treu una foto de la portada en una foto de bodegó de llibres.
    ‘L’herència de Cuba’ és una aportació literària que mantindrà un paper de referència en la temàtica dels indians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!