De res, massa

Telegrames des de Sarrià de Ter

29 de juny de 2014
0 comentaris

Els gegants de Caixa de Trons.

El grup d’animació i percussió Caixa de Trons ha celebrat aquest cap de setmana la seva segona trobada. Són del barri gironí de Taialà i, en només dos anys, han aconseguit convocar dotze parelles de gegants i fer-hi acudir altres colles percussionistes i de grallers. Ahir a la tarda vam tenir el plaer de ser al seu costat i fer córrer la faràndula per la barriada.

Vam parar al davant de Can Roca, el mític i entranyable local origen de la dinastia gatronòmica i fins i tot la mestressa, la senyora Montserrat Fontanet, va fer-se una foto als peus d’en Cinto i la Maria, els gegants de Sarrià. Vam seguir fins a la plaça dels Germans Sàbat i vam difondre ambient de festa: gegants, capgrossos, grallers, timbalers, xanquers…Tarda de festa en un dels barris amb personalitat més marcada dels afores de la ciutat. Taialà-Germans Sàbat va créixer als anys 60 i 70 amb les onades migratòries. Avui té l’aire d’un sector endreçat, un aiguabarreig de procedències i un veïnat que vol treballar, viure en pau i gaudir de la festa sempre que es pot. Un pont d’Eiffel reciclat hi dóna un plus d’atractiu històric.

Al vespre, a punt de sopar, ens van donar una bona notícia. La colla Caixa de Trons, al cadavant d’una sèrie d’entitats de l’esquerra del Ter, seran pares –d’aquí a pocs mesos- d’una nova parella de gegants que ja està en fase avançada de disseny. Ens en van presentar els esbossos: un burot i una andalusa. D’aquesta manera s’agermana la tradició fronterera del barri a l’entrada de Girona (els burots cobraven per les mercaderies i el bestiar procedent de les cases de pagès) amb les onades migratòries de fa més de quaranta anys. L’andalusa va habillada amb un vestit de festa, però porta una maleta de cartró a la mà. La nova parella serà obra de Nuxu Perpinyà, tota una garantia gegantera, i compta amb el recolzament institucional de l’Ajuntament. Ja disposen de l’artesanat voluntari que ho posarà en solfa: un fuster es cuidarà de l’estructura i una modista dels vestits.

Caixa de Trons ja disposava d’una comparsa de capgrossos i ara, amb els nous gegants en construcció, serà sens dubte una de les colles més potents i actives de la comarca. Vejam si per Fires els podem veure ballar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!