Josep M. Cervelló

llibreta de camp

26 de gener de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Compromís amb l’Ateneu Santboià

L’enfonsament de part de l’Ateneu i el requeriment de l’ajuntament al propietari que retirés la runa i que ho fes de manera que no danyés les altres estructures i la subjacent masia de ca l’Amigant ha despertat a Sant Boi un sentiment d’urgència pel que fa a la salvaguarda del que fou solar d’una de les entitats culturals i recreatives referents dins i fora de Sant Boi durant molts anys. Dissortadament la història recent de l’Ateneu està plena de desencerts: unes juntes que van trair l’esperit ateneísta, una gestió econòmica nefasta, un intent de salvació convertint part de les instal.lacions en Bingo i Discoteca, etc., i per part de l’ajuntament de l’època una badada monumental de no aprofitar la subhasta per adquirir l’Ateneu a un preu de riure, el constant menyspreu a les reivindicacions veinals, planificacions urbanístiques a la carta que no contemplaven el manteniment de la unitat de la finca sinó el seu trossejament, etc. Una història trista, però cada cop hi ha més gent que vol mirar en aquest tema cap el futur i, per això es tan positiu que un dels grups més actius en la reivindicació de l’Ateneu sigui un grup de joves que han mantingut l’activitat a l’Ateneu per tal que no es perdés la seva memòria. Ahir es va produir un pas endavant important amb la declaració que es va aprovar en el ple municipal, a instàncies d’Esquerra. Esquerra va plantejar al govern i, especialment a l’alcalde, la necessitat d’un compromís amb l’Ateneu que deixés clara la voluntat d’adquirir el 100% de l’Ateneu  per a usos culturals i socials, que respectés la seva memòria, que enriquís la ciutat amb noves troballes arqueològiques i que es projectés cap el futur com un equipament cultural modern, emblemàtic i cogestionat. Un Ateneu, renascut de les cendres però aquest cop, i per primera vegada públic – és a dir de tothom-  equipament de referència destinat a crear una nova centralitat ciutadana a Sant Boi. El què s’ha de fer estarà supeditat al consens ciutadà i al substrat històric – material i immaterial -que conté aquest espai. La seva gran expectativa arqueológica imposa que, un cop en mans públiques, la primera cosa que cal fer és fer aflorar tota l’herència que conté des dels temps ibero-romans fins la masia de ca l’Amigant del segle XVII  que va ser escapçada per la construcció de l’Ateneu al segle XIX , ja que en aquell temps les coses velles feien més aviat nosa. Si algú encara alimentava alguna perspectiva especuladora amb la finca de l’Ateneu, ahir aquesta esperança es va fondre. La declaració institucional d’ahir porta tot l’adn de la lluita que han portat Esquerra i organitzacions veinals com la Plataforma Santboiana en aquests anys, ens dóna la raó i marca un compromís ineludible. Vetllarem per al seu compliment

Declaració Institucional sobre l’Ateneu Santboià

 

L’Ateneu Santboià ha constituït des dels seus inicis un referent cultural i un espai de relació entre els santboians i santboianes, que a l’Ateneu han pogut Desenvolupar durant generacions les seves inquietuds culturals i d’oci.

La il·lusió i les ganes d’engegar projectes culturals han caracteritzat el tarannà Històric d’aquesta centenària entitat i dels ciutadans i ciutadanes que n’han format part d’una manera o altra.

Malauradament, en els últims anys l’Ateneu ha deixat de ser un motor cultural de la ciutat i les seves instal·lacions han patit un progressiu procés de deteriorament, el passat dia 5 de gener es va despendre part del mur de façana de l’Ateneu. Per raons de seguretat, l’Ajuntament va instar el propietari a enderrocar la part de l’edifici afectada, tasques que es van iniciar el dia 12 de gener.

Amb aquest procés moltes persones han vist con es trencava, al mateix temps que un element del paisatge urbà, un paisatge ple de significats per a diferents generacions de santboians i santboianes.

Aquest Ajuntament vol ratificar el valor emocional que té l’Ateneu Santboià per

a la ciutat i el significat de l’ateneisme dins la vida social de Sant Boi, que conforma una part consubstancial de la nostra memòria històrica. Així mateix, ratifica el valor material de la finca de l’Ateneu,que es troba inclosa dins d’una àrea d’alta expectativa arqueològica i compta amb les restes de l’antiga masia d e Ca l’Amigant, datada de mitjans del segle XVII.

Davant d’això, l’Ajuntament vol manifestar el seu compromís basat en les següents propostes d’actuació:

 

1. Seguir treballant per l’adquisició pública de la finca.

2. Elaborar un pla sobre els futurs usos sobre l’Ateneu, amb consens ciutadà

3. Desenvolupar un projecte arquitectònic coherent amb aquest pla d’usos, que sigui  respectuós amb els resultats de les prospeccions arqueològiques i les restes històriques d’interès de la masia de Ca l’Amigant. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament demanarà

l’assessorament de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

4. Realitzar la planificació urbanística adaptada al projecte arquitectònic

5. Projectar un equipament de ciutat modern i emblemàtic que fomenti la dinamització cultural de la ciutat

 

Aquest govern municipal, que comparteix la preocupació ciutadana pel que fa a l’estat actual de l’Ateneu Santboià, ha vetllat per a que les actuacions necessàries d’enderroc parcial hagin estat i segueixin sent respectuoses amb els valors patrimonials a preservar, i es compromet a seguir treballant en la direcció que marca aquesta declaració institucional.

 

Sant Boi de Llobregat, 25 de gener 2010

 

Josep-Vicent Marqués
05.06.2008 | 12.29
A Sense categoria
Històries d’una barca
12.01.2009 | 9.44
A Sense categoria
Afirma la Magdalena Alvarez?
15.08.2007 | 12.43
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.