El meu bloc

Cal canviar l'acció per a què canviï el resultat. - Bloc personal de Joan Inglada Roig

1 de març de 2018
2 comentaris

Els neandertals no es van extingir, són els nostres ancestres

He rebut el següent missatge de correu electrònic:
===========================================================
És una vergonya. D’autèntica indigència intel·lectual. Perquè fa dècades que s’intuïa i, en el fons, se sabia. Això de les pintures i del pensament simbòlic… però també d’altres coses encara pitjors, com les que afirma Joao Zilhao.
Només per aquest tema, els milers i milers d’acadèmics que han estat mentint i partint de premisses errònies (de prejudicis, més aviat) per arribar a conclusions directament grotesques, ja haurien de ser al carrer.
Però tampoc passarà. Ans al contrari!
I “d’això” també en voldran dir “”ciència””…
:
===========================================================
http://www.lavanguardia.com/ciencia/20180223/44986851023/zilhao-neandertales-no-se-extinguieron.html

“Los neandertales no se extinguieron, son nuestros ancestros”
JOSEP CORBELLA
23/02/2018 00:05 | Actualizado a 23/02/2018 02:46
Imatge inserida 2
El arqueólogo Joao Zilhao, en la facultad de Geografía e Historia de la Universitat de Barcelona
(Montse Giralt)
(…)
Para Zilhao, los neandertales son Homo sapiens, no una especie distinta. Es consciente de que esta visión no es compartida por la mayoría de sus colegas. Pero “siempre digo lo que pienso. Procuro llevarme bien con todo el mundo pero, si a alguien no lo gusta lo que digo, lo siento. En ciencia es importante basarse en los datos y, a partir de ahí, que todo el mundo pueda expresar libremente lo que piensa. Para mí los datos no indican que neandertales y Homo sapiens sean especies distintas”.
Le ha costado veinte años largos lograr que la comunidad científica reconozca la capacidad simbólica de los neandertales. Su próximo reto es convencer a sus colegas de que los neandertales no se han extinguido, que perviven en cada uno de nosotros.
===========================================================
L’art no el van inventar els sàpiens, sinó els neandertals
Gustau Nerín 
Barcelona. Divendres, 23 de febrer de 2018
(…)
Canvi de paradigma
El reconeixement de les primeres capacitats simbòliques i artístiques de la humanitat és un tema actual de debat en el terreny científic. Tradicionalment, aquestes capacitats només s’atribuïen a les primeres poblacions d’humans moderns, sorgides a l’Àfrica fa uns 200.000 anys i arribades a Europa en fa uns 40.000. Tot i això, nous descobriments en els últims anys han apuntat que els neandertals es decoraven el cos amb ocres i ornaments, i que feien petits signes (principalment línies) sobre ossos i pedres. De fet, la revista Science Advances ha publicat un altre estudi d’un grup d’autors liderat per Zilhão. Amb el títol “Symbolic use of marine shells and mineral pigments by Iberian neanderthals 115,000 years ago”, l’article documenta que el dipòsit en què es van trobar les petxines perforades i pintades de la cova de Los Aviones (Cartagena, Múrcia) té una edat compresa entre 115.000 i 120.000 anys. Aquest resultat confirma que els neandertals utilitzaven mescles de pigments sofisticades i practicaven l’ornamentació del cos fins i tot molt abans que aquestes conductes s’hagin pogut documentar entre els primers homes moderns d’Àfrica.. Els resultats ara publicats obren noves perspectives d’estudi que impliquen un replantejament dels models vigents sobre l’origen del pensament simbòlic i l’expansió de les primeres capacitats artístiques dels humans.
(…)
===========================================================
Els neandertals van ser els primers artistes europeus i no l’homo sapiens, com es creia
Les pintures a tres coves de la península tenen més de 64.000 anys d’antiguitat, quan l’Homo sapiens encara no havia arribat a Europa
Xavier Duran  
23 Feb 2018 – 16.28
===========================================================
Sorpresa neandertal
L’art rupestre més antic del món és obra seva, i no dels humans moderns com es creia fins ara
Això vol dir que seu cervell no era primitiu, sinó que tenia capacitat cognitiva per al pensament simbòlic i s’assemblava molt al nostre
XAVI AGUILAR
BARCELONA – 23 febrer 2018 2.00 h
Imatge inserida 1
Les pintures de La Pasiega inclouen un dibuix vermell escalariforme (cap a l’esquerra del centre) i tenen almenys 64.800 anys. 
Foto: P.SAURA.
(…)
===========================================================
Els neandertals també eren artistes
Una nova datació de pintures rupestres confirma la capacitat cognitiva d’aquests homínids
TONI POU 
Barcelona 22/02/2018 20:09
===========================================================
FA 60.000 ANYS
Els neandertals també pintaven en coves
Una nova datació identifica en tres coves espanyoles la pintura rupestre més antiga coneguda, en una edat compatible només amb autors neandertals, cosa que revela que tenien pensament simbòlic
Michele Catanzaro
Barcelona – Dijous, 22/02/2018 | Actualitzat el 23/02/2018 a les 17:33 CET
===========================================================
La obra de arte más antigua la hizo un neandertal
La especie extinguida es la autora de unas enigmáticas pinturas rupestres realizadas en tres cuevas españolas hace 65.000 años
MANUEL ANSEDE
23 FEB 2018 – 09:41 CET
  1. Bones,

    La discussió paleontològica entre Zilhao i, per exemple, els equips d’Atapuerca, no és recent. Tampoc entre Domínguez i els mateixos pel que fa al comportament simbòlic d’espècies homínides anteriors.

    Des del començament -i val a dir que jo no sóc paleontòleg,
    però sí arqueòleg- que podríem situar en la discussió del dimorfisme dels inhumats de Lapedo, em van convèncer més les ‘tesis’ de Carbonell et al. Em semblaven les més coherents. Recordo que, excavant amb ell i el seu equip, alguna volta els havia preguntat expressament per l’estat de la qüestió recent.

    Actualment, i d’acord amb la informació que relaciona ‘art’ parietal amb la mà dels Neandertals, així com el mode tecnològic del chatelperronià, la catarsi informativa diria que no és tanta. De fet, la fiabilitat de les datacions diuen que no convenç gens. En un altre sentit, hom també es qüestiona que les representacions puguen ser considerades com a art. I que es puguen conservar durant tants anys.

    Jo, reitero, no sóc paleontòleg. El meu punt de vista és el d’espectador,
    però sembla que a alguns que, com jo, no puguin tenir un criteri propi sobre l’assumpte s’hi juguin la quiniela, a jutjar pel vocabulari.

    En fi.

    1. Gràcies Eduard. Han passat més de dos anys des que vaig llegir el teu comentari i la intenció primera va ser: “No puc respondre sense pensar-m’ho. Ho rellegiré i ja respondré.”
      He estat fent mil coses més i avui torno a pensar el mateix després d’haver llegit Gimbutas i Rodrigáñez.
      Seguiré explorant 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!