BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de febrer de 2009
0 comentaris

XAPTALITZACIÓ

A França fan trampa amb els seus vins…Sabeu que és zació?.

XAPTALITZACIÓ O FALSIFICACIÓ?

Un dels capítols més foscos del vi és l´anomenada  xaptalització (del francès chaptalisation).És una operació que consisteix a afegir sacarosa (sucres) i most concentrat abans o durant la fermentació alcohòlica amb l´objectiu d’ augmentar el grau del vi. El nom d’ aquest procediment procedeix del químic francès Jean-Antoine Chaptal (1756-1832), que va teoritzar sobre el tema i va proposar el seu ús. És un procediment legal a França i permesa per la CU a causa de la poca insolació. Des del punt de vista dels països mediterranis, aquesta pràctica és tramposa, ja que afavoreix pràctiques que podem considerar fraudulentes. Així, està comprovat que a l´Hexàgon (i potser en altres llocs, de clima poc càlid com Alemanya), es produeix una superxaptalització del vi, al qual hom afegeix tant de sucre que aquest passa dels 9º als 14ª!. És, doncs, un “miracle” més consistent que el de les Noces de Canà, però que perjudica clarament els països mediterranis i tots els consumidors. Així, tant a Espanya com a Itàlia la xaptalització no està prohibida- i, per descomptat, és innecessària-. Alguns espavilats i saberuts (fins i tot l´autor català d’ un diccionari del vi amb nom d’ herba) afirmen que l´addició de sucre a un vi per tal que tingui els graus que la DO exigeix “millora les qualitats del vi”. El cert, però és que l´abús de sucre , el buquet i finors del vi perd punts. I, a més, els del Nord fan trampa a favor seu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!