Els aliments són objecte d’ adhesió, rebuig, tabú o preferència: el conill, símbol identitari gastronòmic per a alguns i animal domèstic per a d’altres, no se’n salva.
Es diu que el conill és originari de
la Península Ibèrica: hi ha lingüistes que suggereixen que aquest nom geogràfic voldria dir, en alguna llengua pre-romana, “terra de conills”. Potser els romans el varen dur a d’ altres indrets, ja que en trobem a Occitània (sud de França), Bèlgica, Grècia i , de forma abundant, a l’ illa de Malta. I menys al Magrib, on el nom es pot confondre amb els plats de llebre.
No us penséssiu pas que el més emblemàtic de la cuina “regional” catalana és el conill amb allioli- plat que ha estat popularíssim-.El conill és també la carn preferida a Malta. Hi ha, fins i tot, un assaig històric que suggereix que és un emblema de la resistència dels camperols maltesos contra tantes invasions que ha sofert l’ illa. La fenkata o àpat de conill, doncs, esdevé un símbol de la identitat nacional maltesa. Es tradicional degustar-lo la vetlla de Sant Pere, una de les principals festes de l’ illa (29 de juny).
Encara avui, els conill són venuts, en viu, en plena capital de Malta, Valletta i es troben arreu a tot el territori.Aquest plat fet a la manera maltesa- fregint-lo amb alls, i afegint-hi vi, llorer,etc.- altrament, recorda el conill “al ajillo” que es fa a Espanya o el conill amb all en versió valenciana o bé el conill “amb aiets” o allets d’ Eivissa. I, està clar, a Portugal hi ha receptes idèntiques:alls, vi, llorer (coelho frito).
Es a dir, que compte a caure en un localisme tancat: a vegades, plats que semblen d’ allò més “típics”, més “identitaris”, resulta que es troben a molts llocs. En molts casos, la Mediterrània és una gran casa comuna de sabors, on un mateix ingredient és cuina t de formes similars arreu…Excepte a Israel i entre els sefardites, ja que els hebreus no poden menjar conill. O, és clar, als països nòrdics o anglosaxons, on el conill és considerat un animal domèstic i, per tant, no comestible.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!