Qui menja sopes se les pensa totes
Un dels grans “pecats” de la cuina d’ avantguarda és que ha desterrat les sopes dels seus restaurants…o les ha convertides en mers a acompanyaments, a manera de salses o a vegades de postres. Em declaro vulgar i poc modern, i m´agraden les sopes!.
“Qui menja sopes se les pensa totes”. La dita popular en aquest cas l´encerta: pensar en el sentit de comprendre…perquè les sopes comprenen tot el món. Són l´aliment primigeni, el més universal, l´aliment matern i dels infants. És alhora el més antic de la Humanitat, ja que les dones varen inventar les sopes al Neolític, juntament amb al ceràmica- és a dir, les olles per cuinar-les- i l´agricultura- a fi de disposar del productes necessaris per a la sopa.- I fins avui, les sopes omplen de sabor els paladars del món, i poden esdevenir una mostra de fraternitat, solidaritat i convivència.
No hi ha cap cultura culinària del món que no tingui sopes: de la Xina o el Viet Nam al Japó, de Turquia o Hongria a Provença, de França a Portugal, del Magrib a Amèrica, dels països àrabs als nòrdics…
Als països islàmics la sopa harira, fins i tot, trenca el dejuni sagrat del Ramadà, i a Europa als malalts sel’s donava un reconfortant brou de gallina, pràctica que encara hem vist en la nostra infància, i això a Europa h veiem per primera vegada en els receptaris medievals catalans.
Les sopes acompanyen diversos moments de la vida, del treball i de les festes: la nit de nuvis, a Occitània i en altres llocs; els casaments, en altres cultures; el part- i no cal pas anar tan lluny-: a Menorca havia existit el costum insòlit de la “sopa de partera”, que es donava a la parida, i a la qual s’ hi afegit la placenta. Les sopes també han acompanyat els treball del camp: de les sopes de pa del segar i el batre de Catalunya al gaspatxo dels segadors andalusos, passant per les diverses sopes de pastor, de Catalunya al País Valencià. I naturalment, les universals sopes dels pescadors, de les bollabesses de França o Algèria a les sopes d’ arreu de la Mediterrània i dels Països Catalans, començant per la incommensurable caldereta de llagosta de Menorca.
I a les sopes, en certa manera, es deu l´invent dels restaurants moderns, ja que l’ endemà de la revolució francesa els cuiners que havien perdut els seus senyors en haver-los tallat el cap els revolucionaris, varen muntar els primers restaurants a l´entrada dels seus palaus, on la gent anava a “se restaurer” (restaurar-se) menjant una sopa, un potage o mena de reconfortant “escudella barrejada”. en vista de l’ èxit, varen ampliar l´oferta i així varen néixer el restaurant modern a la carta, tal com el coneixem avui.
Josep Pla va escriure que els països civilitzats es distingien per les seves sopes…En aquest sentit, em temo que Catalunya ara ho és poc ,tot i haver el primer referent de la cuina occidental quan érem un país independent-.En català s´escriuen les primeres receptes de sopes occidentals, des del s. XIII, i apareix per primera vegada aquesta paraula germànica en una llengua romànica, abans que en espanyol, en italià o en francès o portuguès.
Ara, en una Catalunya a vegades poc segura d’ ella mateixa, als restaurants ja no solament hi trobem escudella i carn d’ olla- alguns cuiners deuen considerar que fa pagès-, sinó que, sovint, ni tan sols cap de les abundants sopes que té la nostra cuina, de sud a nord: ollada de la Catalunya Nord, escudella i carn d’ olla, escudella barrejada; bullit, calderes i calderetes balears, així com les originals “sopes” mallorquines- les úniques que es mengen amb forquilla-; recapte de la Franja, olles i “putxeros” valencians, sopa coberta,sopa de farigola o de menta, sopa de farro, farro tarragoní, sopa de fredolics, oliaigua de Menorca, sopa de col, sopa de sofregit, soap de ceba i patata, escudella gironina d’ arròs , fideus i col…
Hem deixat de ser civilitzats?. Com a mínim, hem perdut una part important de la nostra identitat palatal, de la nostra memòria del gust nacional. Recuperem les sopes, disfrutem amb les sopes, d’ aquí i d’ arreu del món!.
Per saber-ne més:
Jaume Fàbrega, Totes les sopes. Brous, escudelles i sopes d’ arreu (Cossetània)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!