BONA VIDA

Jaume Fàbrega

6 de desembre de 2007
0 comentaris

SUSHIMANIA

La cuina japonesa, ara premiada més que mai a la guia Michelin, és una referència i, per damunt de tot, una moda. A Occident estem assistint a tot un fenomen: la sushimania

SUSHIMANIA, SUSHIMANÍACS
Qui no ha menjat sushi, aquesta exitosa preparació japonesa a base d’ arròs i algun farcit, com peix?. Si no ho heu fet no sou moderns, ni fashion, ni cool, ni res de res. Baldament molts en valorem més la part visual, o la facilitat d’ ingestió- com un petit mos- que no la seva brillantesa culinària: al capdavall no deixa de ser arròs blanc amb vinagre!.Els sushis no solament es fan als restaurants japonesos, sinó que es ven com a plat preparat i ha estat adoptats tant per la cuina d’ autor com, fins i tot, per la cuina casolana. Es venen sushis preparats al supermercats, els xinesos – ai las!- l’ han introduït els seus restaurants- inclosos aquest horror de restaurant amb una plataforma contínua on vas retirant els teus plats-. I, arreu del món, també aquí, hi ha restaurants que s’ anomenen sushi o que estan especialitzats en sushi- que no s’ ha de confondre amb el sashimi que és, estrictament, epix o marisc cru filetejat-. El sushi necessita uns estris especials que, de fet, ja es troben arreu, i que es venen en forma de conjunt o set: un makisu o estoreta de bambú, uns hashi o bastonets japonesos,  un handai o bol de fusta, una espàtula de fusta per a l’ arròs, uns ganivets japonesos ben esmolats, un motlle de fusta per al sushi-oshi o premsat, una tamago-yaki o paella quadrada japonesa …I per als més sibarites hi ha fins i tot un palmito o ventall per refredar l’ arròs!.Pel que fa als  ingredients que fa servir la meva amiga Emi són arròs- japonès, especial per al sushi (sumeshi). algues(normalment nori) bolets (com el dessaborit shiitake, que ja es cultiva aquí) ous, sèsam blanc i negre, takuan (rave daikon en conserva), gingebre, shoyu (salsa de soja), vinagre d’ arròs i mirin. A part dels  sushis clàssics erotllats (sushi-maki) hi ha els  temakis (rotlles-paperina fets a mà)els sushis de motlle (sishi-nigiri), etc. Podem fer des del sushis més clàssics amb cogombre, tonyina i nori (hosomaki) fins els que inclouen marisc fregit, verdures diverses, peix fumat, tofu fregit, fins als grossos futomakis. Tot un món d’ impactes visuals, de colors i de gustos. Amb tot, el sushi ja s’ està convertint en una mena de fast food a la japonesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!