BONA VIDA

Jaume Fàbrega

13 de setembre de 2007
0 comentaris

Recepta/PAN BANHAT, un entrepà provençal

A França en diuen "pan bagnat", sense cap respecte a l’ ortografia occitana; a més qualifiquen aquest mot propi d’ un "patois" o "dialecte": és el Pa banyat provençal, i particularment de Niça.

PAN BANHAT
He escrit el nom d’ aquet plat en correcta ortografia occitana, però se sol escriure en francès "Pan bagnat", cosa que és una evident incorrecció, ja que "pan", pronunciat "pa",és, en fracès, pain. Vol dir, literalment- en occità- pa sucat o banyat, tla com es diu a València: és, de fet, un pa sucat amb oli, de la família del pa amb oli mallorquí, el pa amb tomàquet , la bruschetta italiana o el hobz biz zeit maltès.
Ingredients
1 panet rodó (n’ hi ha d’ especials per al pan banhat)
1 tomàquet
1 ou dur
Olives negres
Tonyina de llauna
Verdures crues: cebetes o ceba tendra, favetes, carxofes petites morades, pebrot, fulles d’ alfàbrega
Sal
Oli

d’ oliva
vinagre
verdures de temporada, crues :cards- millor presos pel gel-api, fonoll, pebrots, cors de col, coliflor, pastanagues, raves, carxofes, enciam, xampinyons o cuites i/o escalivades (cebes, pebrots, naps, remolatxes), netes i tallades a bastonets.
Elaboració
Talleu o xapeu el panet.Poseu-hi totes els ingredients tallats a rodelles fines –tomàquet, ou, etc., poseu-hi un pols de sal, un raget de vinagre i un bon raig d’ oli; premeu el panet, a fi que quedi amarat per l´amaniment.
amb una cullera de fusta. Les anxoves han de quedar desfetes.
Notes
Antigament s’ hi posaven anxoves en sal, que eren més barates que la tonyina.
El pa es pot fregar amb all.
S’hi pot afegir un pols de pebre negre.
N’ hi ha versions franceses, molt mistificades, que inclouen verdures cuites, mantega d’ anxova, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!