BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 d'agost de 2008
0 comentaris

POBRESA I RIQUESA

Plats pobres, plats rics: albergínies i robiols  de Mallorca, o de Polònia…

ALBERGÍNIES DE POBRE

Les albergínies de pobre són un deliciós plat mallorquí- i menorquí- que no té res a envejar als grans i famosos plats d’ albergínia de la cuina turca, els més famosos del món. Entre ells el super-star Imam bayildi (l´imam es va desmaiar de gust menjant-lo): doncs bé , les albergíneis balears són similars, ja que es presenten fetes amb forn recobertes amb un sofregit de ceba, tomàquet, all, julivert, etc. El nom de “pobre”, doncs, és evident que no fa pas referència a la pobresa palatal del plato a la seva escassa entitat- ans és riquíssim en sabors, ja que l´albergínia és, potser, la reina de les verdures-, sinó al fet que els ingredients són barats. En la cuina castellana, en canvi, unes simples patates tallades a rodelles , arrebossades i fregides, són anomenades “a la importancia”, tot i que també, en aquesta cuina, hi ha receptes dites “a lo pobre”. Però també a Espanya hi ha les ·”patatas a lo pobre”, fregides amb ceba, a vegades pebrot i, si un no és ja tan pobre, amb l´afegit d’ alguns ous- com es fa algun cop en la recepta mallorquina-.

A Catalunya, i concretament a les terres de Ponent, la “beguda de pobre” és un refresc a base de llimona i anís, ben saborós. A Itàlia, a Malta,a Polònia etc. hi ha altres receptes que, suposadament advoquen la pobresa o humilitat de l´autoria. Així, una sopa maltesa que  jo trobo molt agradable- i que a vegades em faig és la “sopa de al viuda”: una sopa de verdures que s’ enriqueix amb formatge fresc , que la fa ben agradable i no pas amb la necessitat en que`ens fa pensar una pobre viuda.  Hi ha emigrants de Polònia que varen passar als Estats Units  un pierogi (pastisset farcit compartit amb Rússia i altres països eslaus i no eslaus; una mena de ravioli o robiol mallorquí) transformat en un Poor’s man dish o plat de pobre, que es limita a barrejar uns fideus amb mantega i col agra. Finalment, la salsa francesa coneguda coma a Pauvre homme (home pobre), feta a base d’ escalunya, julivert, brou i vinagre, acompanya rics i crassos plats de carn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!