BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 de desembre de 2007
11 comentaris

Nadal/ELS SUMPTUOSOS CANELONS

Una recetpa d’ origen itlaià, però totalment nacionalitzada, i que singularitza la cuina catalana i de les Balears.

CANELONS  L’ ESTIL DE CASA
Ara se’n fan cada dia, però abans eren un plat de festa, i com a tal, eren tractats. A casa no mancaven mai per Nadal i, és clar, la mare els feia com mai els he pogut menjar, tot i que n’ hi de bons, sobretot a les cases.  D’aquests canelons, si no fos redundant, en diria "a la catalana".Amb tot, es tracta d’ una recepta d’ origen italià (cannelloni) però que va prendre carta de naturalesa a la Barcelona del segle XIX- en aquells moments, a Catalunya, hi havia força restauradors italians- fins al punt d’ esdevenir un plat molt popular i amb una formulació pròpia que, a parer meu, millora la fórmula original (amb tomàquet) i en fa un plat sumptuós.Com diu Josep Pla, "els canelons tingueren un gran èxit i es difongueren per tot el país amb gran vitalitat". La recepta escrita és relativament moderna, ja que no l’ he sabut trobar en cap receptari del segle XIX ni de principis del XX (La cuynera catalana o La cuyna catalana, de Joseph Cunill de Bosch, i ni tan sols al Llibre de la cuina catalana (v. 1930), de Ferran Agulló i a La teca (1924), d’ Ignasi Domènech només hi apareixen els canelons a la Rossini, els de vigília (que encara es fan, amb peix o marisc) i a la florentina, amb salsa de tomàquet.Es un plat característic de Nadal i altres festes. De fet, és un plat que gairebé sempre és millor fet a casa que no pas al restaurant, malgrat que alguns cocs s’entestin a afegir-hi noms ampul.losos – com canelons a la Rossini, que tampoc solen correspondre a la recepta d’ aquest compositor italià (1792-1868), originàriament uns canelons farcits amb foie gras-.Els canelons italians originaris se solen farcir amb salsa bolonyesa i es cobreixen amb beixamel, o, encara més, amb salsa de tomàquet: més aviat poc abellidors per al nostre paladar, com ho diria Josep Pla. Els canelons a la catalana o casolans, a parer meu, tenen dos secrets importants: d’ una banda, no es fa servir ni bolonyesa ni carn picada o de botifarra (com solen fer, per desgràcia, els cuiners) sinó carn rostida; de l’ altra, es busca un contrast de textura entre un cert enrossit de la base i la beixamel, ben cuita i no pas aquesta mena d’inundació aquosa de molts dels actuals canelons de la restauració pública o de la cuina preparada. Pla ens ho recorda:"els canelons  han d’ ésser rossos, han de tenir una perfecta presentació, no han d’ésser escaldufats". Els canelons descrits eren els que menjàvem en la nostra infància. Són la constatació del fet que la cuina catalana -com el país, altrament-, ha estat sempre oberta a incorporacions foranes, que després ha nacionalitzat: de la brandada/brandade a la brandada, dels cannelloni als canelons, i del gazpacho andalús al gaspatxo…I aviat el cuscús.Els canelons eren el plat típic de Nadal  (o Sant esteve) a Catalunya, a Mallorca i a Menorca.
Ingredients
carn per rostir (150 g de llom o coll de porc,200 g de pit de pollastre o de gallina, 2 o 3 fetges de pollastre,40/50 g de cervell de xai, opcional ),2 tomàquets mitjans,1 ceba petita o mitjana, una cabeça d’ alls,1 copa de vi ranci o brandi,pebre,canyella, nou moscada, sal,1 paquet de plaques de canelons,aigua,oli,1 tasseta de llet3 tasses de beixamel (mantega, llet, farina ),100 g de formatge ratllat (Maó vell o parmesà),50 g mantega
Elaboració
Feu rostir la carn  a trossos sencers en una cassola  amb oli o llard , amb una ceba  i la cabeça d’ alls , sal, pebre i canyella;tireu-hi el vi ranci; si cal hi afegiu ragets d’ aigua, coent-la fins que sigui tendra i torrada. Al final hi afegiu els fetges i el cervell (si n’ hi poseu) i hi féu donar uns tombs.Deixeu-la refredar una mica.Capoleu la carn amb el tallant o la mitja lluna, millor que amb la màquina o  la picadora, tenint en compte que no ha de quedar excessivament fina; amaniu-la, opcionalment, amb pebre, canyella,nou moscada i sal, en poca quantitat.Bulliu els canelons. Quan estiguin, d’ acord amb les instruccions del fabricant (a casa es feien servir els de la marca "El Pavo"), passeu-los per aigua freda i esteneu-los damunt d’ un drap blanc, a fi que s’ assequin. Elaboreu la beixamel,amb oli de la carn del picat o mantega, farina, i llet, fent que no quedi massa espessa i coent-la molt bé, a fi que perdi el gust de farina. Hi ha qui hi posa suc del rostit. Farciu els canelons amb una cullereta i enrotlleu-los. Col.loqueu-los en una llauna untada amb mantega (o bé oli o llard o, molt millor, amb suc del rostit) i hi tireu la beixamel, que els cobreixi bé,abundant formatge ratllat i pilotets de mantega al damunt. Poseu-ho al forn no massa alt, fins que quedin gratinats i ben daurats.
Notes
Hi ha qui a la composició de la carn hi afegeix també un tros de vedella per rostir.A la carn, ja triturada, hi podeu afegir una mica de llet, per fer que  el picat quedi una mica més amorósHi ha que al picat o farcit hi inclou una mica de sofregit (all, ceba,tomàquet…). Naturalment, és una bona idea aprofitar les cebes i tomàquets rostits amb la carn. Amb la beixamel, hi podeusofregir, prèviament, una mica de ceba;es pot substituir la mantega per suc del rostit. Cal coure-la bé, almenys uns 15 minuts. Es prefereix, en general, no posar-ne al fons de la llauna, ja que així es produeix un contrast de rossejat/lletós molt agradable. Per això també és important fer servir una lluna tradicional, que rosseja per sota.També es fan canelons de peix o marisc (rap, gambes, etc.), de salmó, d’ espinacs – que poden portar panses i pinyons- i d’ altes de vegetarians.

  1. A casa els fem per sant Esteve, semblants a com dius, i amb vedella també. Aprofito per desitjar-te àpats magnífics, prudents però saborosos,  esperances i projectes per a 2008. Què faríem sense la bona vida de la cuina ?… un dels regals d’amor més grans. Que vagi de gust.
  2. Ma mare els fa així com dius. La recepta ja és de la meva àvia. Amb la carn hi feia un sofregit de ceba i tomàquet. Hi posava carn de vedella, també. I a la beixamel hi afegia un sofregit de ceba. Bon Nadal.

  3. Hola! Me alegra mucho haber leído la origen de los canelons aquí en Catalunya. Soy italiana y he preguntado a mucha gente de donde venía la costumbre de comer un plato que yo pensaba era di origen italiano… Siempre me han contestado que no sabían y gran sorpresa por mi parte mucha gente no tiene idea que son de origen italiana. En mi blog estoy escribiendo de la cuina volcanica e iba a mencionar también  los canelons.

    Daniela

  4. que "i cannelloni "en Italia no son como la mayoría de la gente piensa aqui’ en España… lo de´añadir la bechamelle se utiliza muchissimo fuera de Italia por ejemplo y la "bolognesa" es una salsa que se come solo fuera de Italia…En ningún restaurante italiano se encontraria spaghetti alla bolognese…a menos que no se trata de un restaurante para estranjeros…yo nunca lo he visto…Hoy en dia de cannelloni hay un mar de recetas y los de carne no son los mas populares.  Por curiosidad:http://en.wikipedia.org/wiki/Cannelloni

  5. Hola !

    La meva àvia i les meves ties els fèien així els canelons. Ara la meva mare els fa “bé” nomès el dia de Sant Esteve (i només per això ja passa de ser un plat “cutre” per a una festa a ser un plat currat) però els fa farcits amb les restes del pollastre rostit i de la carn d’olla del dia de nadal. Les ties del meu pare també els han fet sempre així, i la seva mare també…

    Al final és el mateix, hi ha pollastre farcit rostit i carn rostida, però també afegeixen algunes verdures de la carn d’olla, potser un porro o dos, una branca d’api, una mica de pilota, etc.

    Quan la meva àvia era viva, fèiem el sant esteve a casa seva i els canelons èren el primer plat, seguit del pollastre amb prunes seques i orellons. Ara, a casa de la meva mare, hem vist que és impossible acabar tant menjar -i a més el pollastre ja el fa el dia de nadal- i el que fem és menjar les restes d’aperitiu, després les restes d’escudella com primer plat i els canelons (que al final també són restes…) de segon. A nosaltres ens agrada molt.

    Que passeu unes bones festes !

  6. if u look for Ladies
    Handbags
    . buy Ladies Handbags and Cheap Louis Vuitton Handbags come our sits ,we are Designer Handbags or Designer
    Louis Vuitton Handbags
    .some LV
    Purses
    and replica LV Purses u can see.Cheap Designer Handbags some good price for u.

    Bottega veneta handbags|Burberry handbags|DG handbags|Givenchy handbags|Lancel handbags|Loewe handbags|Mulberry handbags|Thomas Wylde handbags|Valentino handbags|Versace handbags|Christian Dior handbags|3.1 Phillip Lim handbags|ALEXANDER WANG handbags|Cheap Coach handbags|Cheap Wallets|Chloe Handbags |Fashion Chloe Handbags |Balenciaga Handbags|Fake Versace handbags|Cheap Versace handbags|replica Versace handbags|Designer Christian Dior handbags|Fake Christian Dior handbags|Cheap Christian Dior handbags|replica Christian Dior handbags|Designer Wallets|Fake Wallets|Cheap Wallets|replica Wallets|Fake Chloe handbags|Cheap Chloe handbags|replica Chloe handbags|Fake Balenciaga handbags|Cheap Balenciaga handbags|replica Balenciaga handbags|Fake Miu Miu handbags|Cheap Miu Miu handbags|replica Miu Miu handbags|Fake Fendi handbags

    replica Louis Vuitton handbags|Louis Vuitton handbags|replica Gucci handbags|Gucci handbags|replica Chanel handbags|Chanel handbags|fake Chanel handbags|replica Hermes handbags|fake Hermes handbags|Hermes handbags|replica Chloe handbags|fake Chloe handbagsCheap Fendi handbags|replica Fendi handbags|Fake prada handbags|Cheap prada handbags|replica prada handbags|Fake Marc Jacobs handbags|Cheap Marc Jacobs handbags|replica Marc Jacobs handbags|Fake Jimmy Choo handbags|Cheap Jimmy Choo handbags

  7. The New Rolex Watches model was presented during the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2010- Cartier Must de Cartier Unisex. The renowned watchmaker Cartier is proud of its new Cartier Les Must collection, which includes small and large models (for men and women) elegant as usual. These Replica Watches can be found in the Cartier brand’s boutiques all over the world. Cartier Les Must collection includes jewelry, leather goods, accessories and… timepieces.

  8. want to buy Swiss replica watches or designer handbags come our site.we are supply replica watches and replica handbags very cheap .all products IncludeLouis Vuitton handbags chanel bags and chanel Flap bag .many chanel 2.55 bag and gucci bags and Coach handbags have New style .if you want todesigner handbags please give me email.designer bags in our site. we will give u Discount designer handbags and designer pursetopbaghometopbaghome.com.
    handbags and http://www.bestbaghome.com or Cheap handbags come here.Louis Vuitton handbags is very Popular .so we supply Discount Louis Vuitton handbags and Chloe handbagsDiscount Louis VuittonBalenciaga HandbagsBalenciaga BagsBalenciaga|Chloe bags|sheet metal punching parts|hardware punching parts|china crystal machinery|china crystal machinery|biometric fingerprint door lock|precision casting|metal casting|cast steel|casting company|lost wax casting|investment casting|gucci fabric|gucci wallets|Hermes replica handbags|Hermes handbags|hermes kelly|hermes kelly bag|hermes birkin|hermes birkin bag|Jimmy Choo replica handbags|jimmy choo bag|piaget watch|tag aquaracer watch|tag Carrera watch|tag heuer Link watch|Kooba replica handbags|Lancel replica handbags|Loewe replica handbags|Marni replica handbagsThomas wylde replica handbags|Valentino replica handbags|Versace replica handbags|Yves Saint Laurent replica handbags|Alexander Wang replica handbags|Swiss Replica watches |http://www.perfect-swiss-watches.com|Cheap replica watches|replica Anonimo watches|perfect-watches.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!