Els amics del casal Jaume I celebren de nou la Granyonada. Hi tornaré a ser, amb una conferència i compartint la taula i amistat, el dia 19 de desembre.
Els granyons és el nom que es dóna a Crevillent al blat picat, pelat, de coure, escairat, molinat, arròs de la terra (Menorca), un aliment abans força consumit i ara només conservat o recreat a Menorca (restaurant Ca n’ Aguedet) i algun poble del País Valencià o del Carxe. Normalment és conegut sota el nom turc de bulgur. És un plat d’ hivern.
Substituint el blat per blat de moro, al Bergadà es posava a l´escudella de Nadal.
Els granyons és un plat amb una llarga història, ja pareix a Libre del coch, de Mestre Robert (s. XV).
per saber-en més:
Caalunya per sucar-hi pa (Duxelm)
La cuina catalana, vol. III (L´Isard)
blog Bona Vida, categoria “països i viatges”, article “Crevillent: la Granyonada”
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
…Ca n’Aguedet. Excel·lent cuina menorquina. Vaig anar fa un grapat d’anys, suposo que la mestressa encara deu ser-hi, ja era gran, però tenia pinta de durar. Recordo que en aquella època tenien vi de Menorca, l’estaven recuperant. Pel que sembla s’havia perdut la mena. Res a veure amb el muntage per a guiris de les calderetes de Fornells.
No només es consumeix a Crevillent, bell amic, és una menja força estesa al País Valencià, altra cosa és el nom. Ara mateix recorde els grinyons de Dos Aigües, el blat picat de Vilallonga, l’olleta de blat de Benimantell… Es tracta d’un plat generós en calories, saludable, alimentós… En alguns pobles valencians és un plat de festa grossa.
Perla