BONA VIDA

Jaume Fàbrega

12 d'agost de 2010
2 comentaris

LA CUINA DELS PLATILLOS

UN NOM D’ ORIGEN ESPANYOL, INTRODUïT SEGURAMENT AL SEGLE XVIII (QUE ÉS QUAN ES DOCUMENTA PER PRIMER COP), QUE DESIGNA UN PLAT AMB MENUTS, CARNS I ALGUNA GUARNICIÓ: BOLETS, NAPS, ETC.

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:10.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Calibri;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:36.0pt 80.7pt 155.7pt 80.7pt;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:155.7pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

PLATILLO D’ÀNEC AMB NAPS I PERES

Un platillo propi del Pla de l´Estany, a al zona
que va cap a la Garrotxa per Sant Miquel de Campmajor. És un típic plat de
Festa Major.

Per a aquest plat actualment se sol preferir
l’ànec mut procedent d’ Amèrica, i que no canta, per un aixafament de la
tràquea i que és menys gras que el “xerraire”.

Ingredients

1 ànec mut,farina,1/2 copa de vi ranci

oli o llard,sal,pebre negre,canyella,1 ceba

2 tomàquets,1 pols de sucre,aigua

½ kg de naps negres

4 peres

picada: 50 g d’ametlles i pinyons, all, julivert,2
galetes (o pa fregit) ½ copa de vi ranci

Elaboració

Un cop net l’ ànec i fet a talls, (uns 8 o més),
salats i empebrats, els feu rossejar en una cassola amb una mica d’ oli. Feu-lo
desgreixar a foc dolç. Quan sigui ros, llenceu el greix i afegiu-hi oli nou.Retireu-los.Elaboreu
un sofregit amb la ceba ratllada, afegint-hi algunes gotes d’ aigua. Quan sigui
daurada hi afegiu el tomàquet ratllat, o tomàquet concentrat. Feu que el
sofregit quedi com una confitura; amaniu-lo amb sal i un pols de sucre, i un
tors de canó de canyella. Afegiu-hi els talls d’ ànec que heu reservat i
manteniu uns minuts a foc més aviat alt, a fi que tot agafi gust. Hi afegiu
aigua (o brou d’ au) i ho deixeu fent la xup-xup uns 45 minuts. Mentrestant
poseu aigua a bullir , amb un pols de sal, i hi feu coure els naps i, part,
fareu el mateix amb les peres (sencers o a grills), deixant-ho tot una mica
ferm. Escorreu-ho. Incorporeu-ho a la cassola, que coguin un quartet a fi que
s’ amarin del gust. Feu una bona picada amb la fruita seca i galetes,
deixateu-la amb el vi i afegiu-la a la cassola, un quart abans que tot sigui
cuit. Proveu-ho de sal i espècies.

Notes

L’ànec  es
pot fer prèviament al forn, i aquí queda ben desgreixat. Coleu la salsa. Les
peres es poden saltar en comptes de bullir. I els naps es poden enfarinar i
fregir. S’hi pot afegir farina, fent un “ros”amb el sofregit; en aquest cas es
pot prescindir del tomàquet o del sofregit. En comptes de vi ranci també hi és
bon el conyac o brandy, en menys quantitat, i fins i tot garnatxa o moscatell.
Una altra variant és coure les peres amb vi negre, pela de llimona, sucre i
canyella.

Suggereixo servir-hi un vi dolç o un muscat.

  1. i el platillo és, al meu entendre, una elaboració rodona que admet múltiples variants. A Setcases fan concurs tots els restaurants per la festa major. T’asseguro que després d’una pujada al Bastiments no hi ha cosa que reconforti més el cos i l’ànima.

  2. I know they are all well made replica watches. but I am not sure if the device is electrically powered. or somehow manually wound. It is a pretty neat item to have in one’s study or foyer. but I would dare not pace the Meteoris with the omega watches in a place where people can snag one of them easily. The Meteoris also has a foot switch that can be activate to show you the rotation of the plants sped up. as simply watches21 them move in real time would be very slow. While the planetarium part of the Meteoris is relatively impressive. the watches are more my thing.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!