BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 de juliol de 2020
0 comentaris

JOAN ROCA PARLA DE “LA CUINA DE LA COSTA BRAVA I EL PIRINEU DE GIRONA”

Joan Roca: És un luxe presentar el llibre “La cuina de la Costa Brava” de Jaume Fàbrega. Jo sempre he confessat una gran admiració per Jaume Fàbrega. Per raons òbvies: és un personatge que  si no existís l’  hauríem d’ inventar, el necessitem. Necessitem un personatge clau per al història de la cuina que ha permès tenir un registre extra. És un personatge clau per la història contemporània  de la cuina. Ens ha permès tenir un registre extraordinari d’ obres mestres, un registre i un catàleg d’ obres mestres, més de 70 llibres, i 4 enciclopèdies. Tenim endreçada tota la nostra cuina. Una feina que serveix per tothom, però  també ideal per als cuiners. Per  als cuiners, especialment, els seus són llibres de referència. Nosaltres tenim les nostres fonts d’ inspiració, que en tenim diverses, ens inspirem en la tradició, en  la cuina moderna, creativa, el món del vi, el paisatge, les festes populars, però sobretot ens inspirem en els llibres de Jaume Fàbrega. Els llibres en els que més inspirem nosaltres són, precisament els que ha escrit Jaume Fàbrega, perquè reflecteixen tot allò que som i d’ on venim.

Aquest llibre ha estat el meu llibre del confinament, jo el tenia a casa des de l´abril i l’ he anat utilitzant. És un llibre magnífic, perquè explica les receptes molt bé…No és fàcil explicar les receptes i a mi em costa. En Fàbrega ho fa fantàsticament bé; les seves receptes són de molt bon fer i molt fàcils de fer a casa…És un llibre molt útil a nivell domèstic, difon una cuina que es pot fer casa i preserva aquella nostra vella cuina família de què parlava Josep Pla. I això és el que fa Jaume Fàbrega, preservar-la, posar-la en valor…En Pla en feia literatura i en Jaumó el que fa és aterrar-la i convertir-la en receptari, parlar dels productes… A més ens dóna una idea de com important és la cultura popular, el fet que cada poble tingui la pròpia fets, totes endreçades per Jaume Fàbrega, una darrera l’ altra; això és una informació molt important… No les havia vist mai endreçades com en aquest llibre, entre antes coses que hi surten…Endreçar informació del territori, que ho escrigui, ho posi en valor…Hi ha coses que no es fan en altres llocs…Que ens ho faci arribar d’ aquest manera és un privilegi. Després de tants llibres que ha fet parlant de cuina, com dic al pròleg,  veiem que les receptes no són granítiques,  es van canviant o modelant amb el pas del temps.  És un privilegi que en Jaumó endreci la informació, que publiqui, que posi en valor la nostra cuina… Està molt bé que tinguem gent com en Jaume Fàbrega que faci arribar aquesta informació. Un llibre que agafa dels del Catxoflino- que vull interpretar en clau moderna-a molts altres plats…

El celler de can Roca es va obrir  el 86. El 85 la Caixa d’ Estalvis de Girona va publicar “La cuina gironina”,  un llibre molt maco, amb fotos i la tapa verda, que encara guardo . Va ser un dels  referents inicials  i va ser la nostra font d’ inspiració quan vàrem començar els primers plats del Celler de can Roca; tots eren inspirats en aquesta cuina…, i per això li tenim tanta admiració.

No solament  l’ haig de felicitar per aquest llibre, sinó que li haig d’ agrair tota la feina que fet i tota la que farà…….Espero que aviat tindrem un nou llibre d’ en Jaumó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!