Per untar el pa, per amanir o acompanyar verdures, l´olivada és una delícia ben mediterrània: a més, és molt millor feta a casa.
OLIVADA
Pâté d’ olives, olivade
Pasta d’ olive
El mot "olivada" en català és genèric i, com a tal, està recollit al Diccionari Català Valencià Balear. Semblantment, el terme olivada , per a designar una pasta d’ olives amb oli, alguna espècia, etc., és un mot genèric per a designar aquest producte a Provença i a Itàlia. Aquesta pasta o paté d’ olives es troba arreu de
la Mediterrània. Normalment es fa amb olives negres, però també es fan olivades d’ olives verdes. De totes maneres, una de les millors olivades és la feta amb olives d’dites d’ Aragó de la Franja de Ponent (Calasseit, etc.).
Olives negres confitades (tipus Aragó)
oli d’ oliva extraverge
Epinyoleu les olives, poseu-les a la batedora amb un raig d’ oli
d’ oliva i bateu-ho, fins a aconseguir la textura d’ un paté o pasta per untar; si convé, afegiu-hi més oli i, opcionalment, un pols de sal i pebre.
La qualitat de l’ olivada dependrà de la bondat de les olives i de l’ oli utilitzats. Podeu fer servir olives arbequines, empeldre (empeltre, a Aragó; també es troben a al Franja), argullol (Empordà), etc. A la regió de Niça les varietats més corrents són l’ araban o olivera de Vença, blanqueta, blanquet o blanquetièr, l’olivera de Grassa, dita també calhatièr o pendolièr (el seu oli és anomenat “oli de Niça”).
L’ olivada és deliciosa untada damunt d’ una torrada acabada de fer, ja que l’ escalfor exalça les flaires i gustos de l’oliva. També serveix per guarnir plats de verdures, amanides,peix, etc.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!