BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 de juny de 2007
0 comentaris

Entrants/OLIVADA

Per untar el pa, per amanir o acompanyar verdures, l´olivada és una delícia ben mediterrània: a més, és molt millor feta a casa.

OLIVADA

Pâté d’ olives, olivade

Pasta d’ olive

El mot "olivada" en català és genèric i, com a tal, està recollit al  Diccionari Català Valencià Balear. Semblantment, el terme olivada , per a designar una pasta d’ olives amb oli, alguna espècia, etc., és un mot genèric per a designar aquest producte a Provença i a Itàlia. Aquesta pasta o paté d’ olives es troba arreu de

la Mediterrània. Normalment es fa amb olives negres, però també es fan olivades d’ olives verdes. De totes maneres, una de les millors olivades és la feta amb olives d’dites d’ Aragó  de la Franja de Ponent (Calasseit, etc.).

Ingredients

Olives negres confitades (tipus Aragó)

oli d’ oliva extraverge

Elaboració

Epinyoleu les olives, poseu-les a la batedora amb un raig d’ oli

d’ oliva i bateu-ho, fins a aconseguir la textura d’ un paté o pasta per untar; si convé, afegiu-hi més oli i, opcionalment, un pols de sal i pebre.

Notes

La qualitat de l’ olivada dependrà de la bondat de les olives i de l’ oli utilitzats. Podeu fer servir olives arbequines, empeldre (empeltre, a Aragó; també es troben a al Franja), argullol (Empordà), etc. A la regió de Niça les varietats més corrents són l’ araban o olivera de Vença, blanqueta, blanquet o blanquetièr, l’olivera de Grassa, dita també calhatièr o pendolièr (el seu oli és anomenat “oli de Niça”).

L’ olivada és deliciosa untada damunt d’ una torrada acabada de fer, ja que l’ escalfor exalça les flaires i gustos de l’oliva. També serveix per guarnir plats de verdures, amanides,peix, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!