BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de gener de 2011
12 comentaris

ELS PESCADORS CUINEN

Té futur, la cuina dels pescadors?

EL
FUTUR DE LA CUINA DELS PESCADORS

Avui, si
més no aquí, la cuina dels pescadors és l’ única que encara es transmet
oralment i que, per tant, podem dir que és viva. Però davant l´avenç i
concentració dels sistemes de pesca, així com els canvis socials, quin futur
l´espera, ens podem preguntar?.

Alguns 
fets o experiències recents em fan veure que aquet model culinari encara
ha de tenir continuïtat. El primer ha tingut lloc a l´Escala: els pescadors d’
quest port es varen reunir amb alguns dels més grans cuiners actuals – de Ferran
Adrià a Joan Roca- per a mostraR-los els  seus secrets culinaris, com ja he explicat més
amunt.

Jo mateix he esta no fa molt amb uns pescadors
de Mallorca,de diverses generacions. Els més joves continuaven fets l´”aguiat”
(guisat o suquet, peix amb patates), però hi ha introduït algun canvi, com
l´afegit de whisky, un ingredient ben contemporani!. I els de Menorca
compartien amb mi el secrets de les seves “calderes” i fideus.

I encara més recentment he compartit una
jornada amb uns pescadors de Bou Haroum, un important port pesquer d’ Algèria. A
la mateixa barca es menjava  una Chorba b’l hout (sopa de peix), que
també anomenen Boullabaisse, perquè en la cuina del peix, incloent la dels
pescadors, a Algèria hi ha una forta influència francesa” ( en realitat
occitana, i a Orà, valenciana i menorquina). Així es cruspien aquest
reconfortant bol de sopa no pas amb pa algerià rodó (matlouh), sinó amb una
baguette
. Després vàrem anar a un restaurants on els mateixos pescadors
cuinaven: peix a la brasa (molls, capellans, gambes…), calamars en salsa,
amanida de pop, peix espasa o tonyina i la mateixa sopa de la barca, però ara acompanyada
amb una salsa dels pescadors provençals que solen afegir a la bolhabaissa o bullabessa, i que
anomenen rolha, en occità (rouille;
literalment, rovell, pel seu color) , feta a base d’ una mena d’ allioli o
maionesa amb safrà, bitxo, etc.. Doncs bé els pescador feien el mateix, però
l´havien adaptat al gust algerià, i hi afegien harissa (una pasta que si bé és d’ origen tunisenc és molt popular
a Algèria, a base de bitxo, oli d’ oliva, comí, etc…). He viscut experiències
similars al Grau de Gandia, a Llançà i l´Escala, a Palamós, a Blanes, a la
regió de l´Ebre… Penso que  la cuina dels
pescadors encara es farà- i evolucionarà- durant un temps, a fi de servar-nos
la millor cuina del peix.

De moment podem fruir dels magnífics, suquets,
allcremats, rossejats de fideus o d’ arròs, sopes, olles, aguiats, balandres,
allipebres, bullinades, cimitombes, nius, nogats, sucs, llanes i altres plats
meravellosos que ens han llegat.

  1. Se retornar un plat bó i sa de cuina senzilla, propi de zones costaneres i de pescadors com Almeria que va perden-se per la sotisficació barroca i excessiva en que a vegades a evolucionat la cuina.

    Un plat senzill, bó i sa del tipus farinetes -gachas- d’avena amb un poc de brou de peix, propi de la cuina antiga de les costes d’Almeria . Encara que per dissort sembla que va perdent-se i que les excel.lències de l’avena encara no abunde massa als mercats actuals. 

  2. Cap a l’any 80 vaig tenir l’ocasió de viure un mes a casa d’un pescador de Roses, en Joan Ortensi, ell ja no sortia a la mar, però la seva familia tenia una embarcació d’arrastre. Cada vespre per sopar teniem peix, i peix humil o potser el que havia quedat malmès i no era apte per vendre a la subhasta. (Cintes, escorpores, panegals, aranyes, rates, algun calet i pagell, congre, un grapat de crancs, alguna cloïsa i una dotzena de musclos, algun popet …)  El que més em sorprenia era la simplicitat i senzillesa amb què cuinava un plat de peix exel·lent en un quart d’hora o vint minuts.  Feia varis tipus de suquets, segons els peix. Amb o sense patates, i pocs ingredients. Oli, Alls, julivert, algunya nyora, a vegades una cebeta, vi blanc i vi ranci, gairebé sempre tot relligat al final amb una humil i tradicional picada que arrodonia el plat i en la que a voltes també hi afegia algun fetge d’algun peix. Sempre en cassoles de ferro gruixut. També feia com una mena de romesco pastat al morter i abocat a la cassola a l’inici del plat on ja sofregia el peix, una mena de “sarsuela” molt més senzilla d’ingredients  i delicada. Em va ensenyar la importància del punt de cocció dels peixos segons la seva mena, de no passar-se, de trobar-hi el punt, no és el mateix un lluç que un congre o una aranya.  Una mena de suquet tan sols de serrans, que li donaven un color groc al suc, era genial amb unes patates trencades i ben cuites però no destefes.  Bé no pararia mai … 

    Senyors cal que no ho perdem tot això !

    Una abraçada.
    Abraham

  3. Les populations vers le bas mongoles pour sa fonctionnalité, surtout l’hiver froid dans le nord-est, doudoune moncler des vestes de Moncler la marque incite le consommateur à stigmatiser très digne de confiance fortement concentré. Le matériel d’abondance de couette sera surtout au-dessous, au-dessous longtemps de dedans des canards d’oies, de vestes de Moncler et de ventre, vers le bas en ce roseau tel que des fleurs dans une feuille par le nom de l’amortissement. Moncler Femme Là au-dessous d’une protéine animale des déchets l’IS-IS peut être inclus peut distribuer comme haute d’isolement de coton (cellulose végétale), et boule de fibre de poèt après 10 millions de trous triangulaires minuscules avec les variations de la température et le contrat d’expansion, Moncler Accessories magasin en ligne de Moncler ce que dans des fonctions de régulateur de la température le fleuve de la chaleur de corps, a découpé de l’invasion d’air froid d’extérieur.
  4. Hey! I just read another post in another blog that looked like this. How do you know all this stuff? That’s one good post. I cling on to listening to the rumor speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some? There is clearly a bunch to realize about this. I assume you made various nice points in features also. Keep working ,splendid job! dissertation proposal | dissertation proposal help | buy dissertation proposal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!