BONA VIDA

Jaume Fàbrega

2 de juliol de 2008
0 comentaris

EL SABAIÓ, UNA LLEUGERA CREMA ITALIANA

Zabaione, zabaglione, zabajone, sabayon…s’ escrigui com s’ escrigui, aquí tenim una de les postres d’ estiu més delicioses.

SABAIÓ

El sabaió- que els cuiners solen escriure, prenent el nom espanyol, al seu lloc procedent del francès, sabayón– és una deliciosa i lleugera crema d’ origen italià, a base de rovells d’ ou, sucre (antigament, mel) i vi dolç: antigament vi grec o de Xipre, i actualment, Marsala. Pertany al repertori tradicional de la cuina del nord d’ Itàlia, i, particularment, de Venècia o la Llombardia i , sobretot, del Piemont. S’ escriu també zabagione, zabaione, zabaglione, zabajone, etc.-.

Ingredients

4 rovells d’ ou

4 cullerades de sucre

1 copa de Marsala (unes 8 cullerades)

Elaboració

En un cassó bateu bé amb un batedor els rovells amb el sucre, fins que quedin escumosos. Afegiu-hi a poc a poc el marsala, sense parar de batre. A continuaicó, poseu el cassó al bany maria (posat dins un altre recipient al foc amb aigua bullent)  i no pareu de remenar  durant uns 10 minuts, fins que la crema sigui una mica espessa. Poseu-ho en un recipient o en quatre copes.

Notes

A Itàlia se sol servir amb galetes, com altres delicioses cremes d’ aquest país- zuppa inglese, zuccotto, et.-, o bé la sopada valenciana.

N’ hi ha versions salades, creades pels cuiners autors.

En comptes de Marsala podeu fer servir porto, Banyuls i fins i tot garnatxa d’ Empordà: jo ho faig així (si trobo garnatxa envellida), igualment a com ho vaig veure fer a Sardenya, on també se sol elaborar amb garnatxa dolça (vernaccia).

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!